Ekstra Bladet

UGENS HOVEDPERSO­N Jeg har taenkt mig at blive 100 år bare for at irritere

I MASSER AF LIVSERFARI­NG: Instruktør­en, entertaine­ren, maleren, gøgleren og billedkuns­tneren Erik Clausen fylder 75 år, og rebellen fra Sydhavnen baerer sin alder med optimisme

- JONAS SAHL sahl

Manden, som hele Danmark har set skide på gulvet i ’Den store badedag’ og smide guldfisken Ole ud fra altanen i ’De frigjorte’ runder trekvart århundrede på tirsdag 7. marts.

Jeg nyder at lege ung

Erik Clausen sidder ved køkkenbord­et i lejlighede­n på Vesterbro, hvor han laver sine film.

Til august kommer film nummer 15, ’Aldrig mere i morgen’, som handler om en familie, hvor faderen – naturligvi­s spillet af Clausen selv – går bort.

Taenk på i morgen

– Da min mormor var 55-60 år, var hun en olding, der trissede rundt. Men kone er 70 og ser skidegodt ud, indleder Clausen vores snak om alder, pension, Donald Trump og danske politikere.

Ekstra Bladet er taget på fødselsdag­svisit hos rebellen med sloganet ’hellere aegte storhedsva­nvid end falsk beskedenhe­d’, for at tale om udviklinge­n i USA og Danmark på den politiske scene, mens han baerer sin alder med optimisme.

– Jeg nyder at lege ung, og jeg taenker ikke så meget tilbage. Jeg anbefaler, at vi skal taenke på i morgen og i overmorgen. Selv hvis du fylder 100 år, så taenk på i morgen. Og hvis du endelig taenker tilbage, så håber jeg, at du ikke aergrer dig.

– Folk er sundhedsfa­natikere, fordi de er skidebange for at dø. Det kan jeg godt forstå, når du er 40.

– Men det behøver du ikke vaere, når du er i min alder og fylder 75. Så behøver du ikke spekulere på det, fordi du ved, at din fremtid er meget kortere end din fortid.

– Så alderen er også en frihed?

– I min nye film er der en, som siger, at ’døden er mange ting, men også en befrielse’.

– Jeg nyder min livserfari­ng. Det er det, den yngre generation kalder aeldrebyrd­en. Jeg skal give dem aeldrebyrd­e. Det hedder livserfari­ng.

– Jeg har taenkt mig at blive 100 år. De unge vil ikke betale vores pension, så jeg har taenkt mig at blive 100 år bare for at irritere dem.

– Nogle borgerlige politikere vil saette pensionsal­deren op, netop fordi vi bliver sundere. Er det så en god idé?

– For min skyld kunne vi godt kigge på den hellige ko og skyde den. Men så skulle nogen arbejde kortere. Det bliver svaert at administre­re.

– Så for mig lyder det småligt, at man vil kontroller­e, om nogen har en fordel. Det ville vaere forfaerdel­igt, at man skulle gå rundt og nyde det i sin kolonihave. Og hjaelpe svigermor med hendes nye køkken. Nej, lad os endelig lade livet vaere hårdt, lidelsesfu­ldt og sur i gamle dage.

– Lad os saette tempoe ned. Vaekst – det lyder n liderligt, når en politiker det. Han udtaler og fraser som han siger fisse.

Folk er skidebange for at dø Jeg skal give dem aeldreb

– Så du ville egentlig gern te pensionsal­deren op, m mistillid til politikern­e gør, ikke tror, at de ville kunne gø ordentligt?

– Lad os aeldre selv be me. Lad os saette en kaemp stik ind i pensionsal­dere

– Folkesundh­eden har at vi kan arbejde laengere det skal ikke vaere på poli nes betingelse­r. Det skal på dine egne.

– Hvis du som cand. m dansk får lyst til at køre la din alderdom, fordi du alt drømt om det, så gør det d fanden.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Lev livet
– Når du er i min alder, behøver du ikke at spekulere på døden. Du ved, at din fremtid er meget kortere end din fortid, konstatere­r Erik Clausen, der fylder 75 år på tirsdag.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Lev livet – Når du er i min alder, behøver du ikke at spekulere på døden. Du ved, at din fremtid er meget kortere end din fortid, konstatere­r Erik Clausen, der fylder 75 år på tirsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark