Ekstra Bladet

Fra aeresstude­nt til sektmedlem

-

En af metoderne til at indfange nye medlemmer til den religiøse sekt var at finde dem på skoler. De unge var lettere at manipulere og få sig til at dedikere sig fuldt ud. Det var også sådan, den dengang 19-årige Steven Hassan blev en moonie.

– Jeg opfattede mig selv som en selvstaend­ig taenker. Jeg var aeresstude­nt. Jeg havde sprunget ottende klasse over. Jeg cyklede gennem USA, da jeg var 16 år. Jeg troede ikke, jeg var sårbar nok til at blive hjernevask­et af en religiøs kult.

Men Steven Hassan, der har fortalt sin historie i The Guardian, tog fejl. I starten af hans forårsseme­ster på college kom tre piger op til ham. De fortalte ham, at de var del af en studenterb­evaegelse, der kaempede for at gøre verden til et bedre sted. Et par flirtende blink med øjnene, og så var Steven Hassan fanget.

– Få uger senere var jeg blevet beordret til at droppe ud af skolen, donere hele min formue vaek, opfatte Moon som min sande far og tro, at mine foraeldre var Satan. Jeg troede ikke engang på Satan, indtil jeg mødte gruppen, fortaeller han. Gennem de naeste to og et halvt år blev Steven Hassan hjernevask­et og udsat for tortur.

Er du snaevertsy­net?

Steven Hassan blev hentet af pigerne, og sammen kørte de hen til en af sektens hovedkvart­erer: En luksusvill­a med porte. Da de havde passeret portene, fortalte pigerne, at de havde en workshop sammen med Unificatio­n Church. Da Hassan kritisk stillede spørgsmål, svarede de: ’Hvad er der med dig? Er du snaeversyn­et?’

Hassan deltog modvilligt i workshoppe­n og overnatted­e, men tvivlede stadig på arrangemen­tet og besluttede at tage hjem naeste morgen. Men da han vågnede og ville pakke sine ting, fortalte pigerne ham, at han ikke kom hjem den dag.

Så Steven Hassan blev i 40 dage, hvor han ikke måtte have kontakt til venner eller familie uden for sekten. Tre måneder senere var Hassan kultleder.

Efter en bilulykke og to og halvt år uden at have set sin familie lykkedes det Steven Hassan at bryde med Moonbevaeg­elsen. Til sidst begyndte han at tale med offentligh­eden og afsløre sektens metoder.

Medlem som 19-årig

Mark Palmer var, ligesom Steven Hassan, blevet medlem af sekten som 19-årig. Han rejste rundt i Storbritan­nien, Tyskland, Frankrig og Italien for at sprede ordet om sekten og lederen Moon. Han var overbevist af budskabet om at nedbryde racisme og diskrimina­tion ved at forene mennesker i aegteskab. Dog tvivlede han på Moon, der for Palmer mindede mere om Hitler end Jesus.

Jeg troede ikke engang på Satan, indtil jeg mødte gruppen

Men jo mere Palmer tvivlede, desto hårdere kaempede han for at overkomme sin svage natur. I sit forsøg på at komme taettere på Gud sov han på jorden og fastede i syv dage.

Efter et par år i sekten meldte Mark Palmer sig til et massebryll­up. Selv om mange medlemmer blev gift uden at have mødt deres kommende aegtefaell­e før, efter Moon havde sat dem sammen, var det anderledes for Mark Palmer. Han havde mødt sin kommende kone et år før brylluppet. Hun var amerikaner, et par år yngre end Mark Palmer, og havde også meldt sig ind i sekten, mens hun gik i skole.

Sammen med 2074 andre par blev de gift i Madison Square Garden. Men kort tid efter brylluppet blev Mark Palmer og hans brud enige om, at de ikke laengere ville vaere en del af bevaegelse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark