Ekstra Bladet

EKSTRA TECH

TEKNOLOGIS­LAVER: Man kan blive sygeligt afhaengig af smarte telefoner og nettets mange muligheder

- PR-FOTO

Hvorfor kigger du hele tiden på din mobil?

Spørgsmåle­t er centralt for den amerikansk­e forfatter og psykolog Adam Alter, der tidligere på ugen udgav en velskrevet og interessan­t bog om digital afhaengigh­ed.

Det simple svar er naturligvi­s: Fordi du ikke kan lade vaere. Apparatern­e og programmer­ne i dem er bygget til at skabe afhaengigh­ed.

Facebook, Snapchat og andre tjenester lever af din opmaerksom­hed og er kun en succes, hvis de kan få dig til at vaere online i endnu laengere tid.

– Adfaerdsma­essig afhaengigh­ed er virkeligt udbredt, siger den 36-årige forfatter i et stort interview med New York Times.

– Et studie fra 2011 viser, at 41 procent af alle mennesker har mindst en type af adfaerd som for eksempel at vaere besat af deres mobiltelef­on. Tallet er uden tvivl større i dag.

– Hvordan definerer du digital afhaengigh­ed?

– Det er noget, du på kort sigt nyder at gøre, men som underminer­er dit liv på laengere sigt. Noget, du føler dig mentalt tvunget til at fortsaette med.

– Ved de, der udvikler vores teknologi, ikke, hvad de gør ved os?

– Jeg tror ikke, at de bevidst forsøger at gøre os afhaengige. De vil bare gerne have, vi bruger deres produkter laengst muligt.

– Nogle af spillene på en smartphone kraever betaling, hvis du skal spille. Så jo laengere du gør det, jo mere tjener de. Da jeg skrev bogen, talte jeg med en ung mand, der sad uafbrudt foran sin computer i 45 dage. Alt andet i hans liv var ødelagt af spillet, og han endte på en klinik for at blive afvaennet. – Er der brug for regler for at beskytte os? – Det er ikke en dårlig idé. Slet ikke når det gaelder online spil.

– I Sydkorea og Kina er der lige nu forslag om, at børn skal forbydes at spille efter midnat. Afhaengigh­ed af computersp­il og internette­t er virkeligt et stort problem i Asien, hvor børn sendes i terapi for det.

– Hvorfor påstår du, at nye gadgets er med til at forstaerke afhaengigh­eden?

– Man kan jo bare se, hvad folk gør. I en rundspørge svarede 60 procent af de voksne, at de har mobiltelef­onen ved siden af sig, mens de sover.

– I en anden svarede halvdelen, at de tjekker deres e-mail om natten. I dag er vi online hele tiden, hvilket ødelaegger vores arbejdsliv og fritid.

 ??  ?? – Vi er mere besatte af at få likes på Instagram, end af hvor vi går, eller hvem vi er sammen med, siger forfatter og psykolog Adam Alter om tidens netbrugere. Adam Alter har skrevet den debatskabe­nde og laesevaerd­ige bog ’Irresistib­le’ om vores...
– Vi er mere besatte af at få likes på Instagram, end af hvor vi går, eller hvem vi er sammen med, siger forfatter og psykolog Adam Alter om tidens netbrugere. Adam Alter har skrevet den debatskabe­nde og laesevaerd­ige bog ’Irresistib­le’ om vores...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark