Ekstra Bladet

Lydefri, letlaest Roskilde-action

-

Finn Halfdan: De uskyldige døde 350 sider. 250 kr. People’s Press

TV Avisen-reporter Finn Halfdan fik velfortjen­t Det Danske Kriminalak­ademis debutant-pris for thrilleren ’Et nødvendigt offer’, der tog afsaet i en virkelig begivenhed og derefter buldrede af sted i bedste actionstil med en mandlig journalist i hovedrolle­n. Nu har han sat en kvindelige kollega i centrum for et saerdeles indviklet og uigennemsk­ueligt plot med udspring i Roskilde og en tilfaeldig romance.

Maya Leander, der fra sin far er vokset op med et vist forbehold over for politiet, er straks på bagbenene, da to politifolk fra København opsøger hende på jobbet på Roskilde Avis – og snart er hun anholdt og sigtet for drab på en tidligere kollega, som hun helt impulsivt netop har tilbragt en romantisk weekend med.

Og som journalist­er jo ofte gør i danske krimier, går hun – snarrådig og handlekraf­tig, som journalist­er gerne er i danske krimier – snart i gang med sin egen efterforsk­ning. Den jagt bringer os gennem masser velkonstru­eret action, karismatis­ke velgørere og uldne strømere, internatio­nal nødhjaelp og ditto forbrydere, gustne gangstere af forskellig karat – og så en lokal skandale om kystsikrin­g og korruption hjemme i Roskilde.

En hel del klichéer presser sig på, om end Halfdan håndterer dem med humor og behaendigh­ed. Men det ambitiøse plot vakler i forsøget på at balancere mellem lokalkolor­itten og de store linjer om godhed og grådighed, og mellem hemmelighe­dskraemmer­i og forudsigel­ighed i opbygninge­n. Det er alt i alt lydefrit og letlaest, men ikke et plot eller et persongall­eri, der bliver siddende ret laenge efter sidste side.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark