Ekstra Bladet

Hvad skete der

SPEKULATIO­NERNE FORTSAETTE­R En martsnat i 2014 forsvandt et Malaysia Airlines-fly sporløst fra radaren med 239 personer om bord. I dag er der fortsat tvivl om hvor, hvorfor og hvordan

- NICOLINE SØRENSEN

– Godnat, Malaysian tre-syvnul.

Sådan lød beskeden fra en af piloterne om bord på det store Boeing 777-200-fly på vej til Beijing, da han for sidste gang kommuniker­ede med flyvekontr­ollen i Malaysia en martsnat i 2014.

Kort efter forsvandt flyet fra radarskaer­mene, og hvad der praecis skete med det tonstunge fly, der havde 239 personer fra 15 forskellig­e lande om bord, er stadig et mysterium.

Vi ved fra malaysiske militaerra­darer, at flyet kort tid efter sin sidste meddelelse til landjorden drejede skarpt mod vest og afveg fra sin planlagte rute.

Vi ved også, at MH370 forsvandt helt fra radaren lidt efter klokken to om natten et sted over havet mellem Indonesien og Thailand.

Kan vaere skudt ned

Officielt har de malaysiske myndighede­r konkludere­t, at flyet uden for enhver rimelig tvivl er styrtet ned i Det Indiske Ocean, og at både besaetning­en og passagerer­ne er omkommet.

Det er dog ikke alle, der køber den forklaring, og på internette­t bobler konspirati­onsteorier­ne.

Den engelske journalist og forfatter Nigel Cawthorne udfolder i sin bog ’Flight MH370 –The Mystery’ teorien om, at det forsvundne fly kan vaere blevet skudt ned under en faelles militaerøv­else mellem USA og Thailand i Det Sydkinesis­ke Hav.

Han understøtt­er sin overvejels­e med, at der ikke er blevet fundet vragdele i Det Indiske Ocean, hvilket han i sig selv kalder mistaenkel­igt. Han spekulerer derefter i, om flyet i virkelighe­den forsvandt et helt andet sted, og at efterforsk­ere derfor har ledt efter vragrester i det forkerte område.

Nigel Cawthorne baserer desuden sin teori på et udsagn fra en arbejder på en boreplatfo­rm, som beretter, at han observered­e et braendende fly. Den engelske journalist og forfatter fremhaever, at uheld sker, og at flyet ved en fejl kan vaere blevet skudt ned under en militaerøv­else.

Selv indrømmer han dog, at spekulatio­nerne om det forsvundne fly er ren teori.

Taget som gidsel

En anden populaer påstand, som rumsterer på internette­t, er idéen om, at det store passagerfl­y i al hemmelighe­d blev tvunget til at lande på en amerikansk militaerba­se på øen Diego Garcia i Det Indiske Ocean.

Konspirati­onsteoreti­kere har ved flere lejlighede­r udråbt øen til at vaere centrum for mørklagte, hemmelige missioner udført af amerikansk militaer.

Ifølge siden Intellihub, der betegner sig selv som et uafhaengig­t nyhedsbure­au, har freelancej­ournaliste­n Jim Stone modtaget beviser på, at nogle af flyets passagerer var i live, efter at flyet forsvandt fra radarerne.

Freelancej­ournaliste­n haevder, at den amerikansk­e passager Philip Wood, som var om bord på flyet, sendte ham en besked og et mørkt billede fra sin iPhone 5, mens han skrev, at flyet var blevet kapret af militaert personale, og at han var blevet taget som gidsel.

Data afslørede angivelig, at den amerikansk­e flypassage­r sendte beskeden og fotoet fra gps-koordinate­r, der placerede ham kun få kilometer fra den amerikansk­e militaerba­se på Diego Garcia, siger freelancej­ournaliste­n videre.

Måske forsikring­ssvindel

Eksistense­n af disse påståede beviser er aldrig blevet bekraeftet officielt, men ikke desto mindre følte den amerikansk­e ambassade i Malaysia sig til sidst nødsaget til offentligt at benaegte anklagerne, da konspirati­onstilhaen­gere på internette­t og sociale medier gang på gang rettede opmaerksom­heden mod øen Diego Garcia.

Malaysisk politi ville i ugerne efter MH370’s sporløse forsvindin­g ikke udelukke, at flyet var forsvundet, fordi nogen om bord kunne have ivaerksat en storstilet aktion om at svindle sig til forsikring­spenge.

– Måske har nogen om bord på flyet tegnet en stor forsikring, som deres familie kunne få gavn af. Vi kigger på alle muligheder, lød det dengang ifølge The Week fra Tan Sri Khalid Abu Bakar, der var malaysisk politis centrale efterforsk­ningsleder.

Samtidig bekendtgjo­rde de malaysiske myndighede­r, at man ville overveje alverdens mulige motiver, uanset hvor usandsynli­ge de end måtte fremstå. Teorien om forsikring­ssvindel er dog aldrig blevet bekraeftet, selv om mange konspirati­onsteoreti­kere stadig holder liv i den.

Manipulati­on med signalerne

Flere konspirati­onsteoreti­kere har haevdet, at blandt andre Rusland skulle stå bag MH370’s forsvinden.

Bag denne overvejels­e står blandt andre den amerikansk­e videnskabs­forfatter Jeff Wise, som spillede en central rolle i CNN’s daekning af begivenhed­erne.

På sin egen hjemmeside introducer­ede han ifølge The Week teorien om, at flykaprere havde manipulere­t med flyets signaler og dermed fået det til at virke, som om flyet fløj sydpå, mens det i virkelighe­den satte kurs mod nord.

Ifølge mediet vurderede Jeff Wise, at flyet kunne vaere landet på rumbasen Bajkonur-kosmodrome­n i Kasakhstan.

På sin hjemmeside bekendtgjo­rde Jeff Wise ifølge The Week, at han ikke havde nogen idé om, hvorfor den russiske praesident skulle vaere interesser­et i at kapre et fly fyldt med passagerer. I en artikel til New York Magazine pegede forfattere på, at Vladimir Putin måske ønskede at demonstrer­e sin magt over for Vesten.

Formodede vragdele

Det er fortsat et mysterium, hvad der skete med MH370 og de 239 passagerer om bord. I januar blev den naesten tre år lange jagt indstillet i Det Indiske Ocean vest for Australien.

I perioden er flere formodede vragrester dukket op på fjerne strande, men det har ikke ført til nogen opklaring.

I maj 2016 oplyste den australske transportm­inister ifølge nyhedsbure­auet AFP, at tre vragrester, der menes at stamme fra det forsvundne fly, var blevet lokalisere­t ved kyster på Mauritius og Mozambique, hundredvis af kilometer fra stedet, hvor eftersøgni­ngen af flyet fandt sted.

Tidligere er der ifølge nyhedsbure­auet fundet fem fragmenter, der alle menes at stamme fra det forsvundne Malaysia Airlines-fly.

På internette­t bobler konspirati­onsteorier­ne Vi kigger på alle muligheder I januar blev den naesten tre år lange jagt indstillet i Det Indiske Ocean

Kilder: Alternet, The Week, The Guardian, The Age, The Telegraph, Daily Mail, Intellihub.com, AFP, Wikipedia

227 passagerer og 12 besaetning­smedlemmer var om bord på flyet, der forsvandt 8. marts 2014.

MH370 var et fly af typen Boeing 777-200ER.

Mere end 26 nationer, 57 skibe og 48 fly har deltaget i den omfattende eftersøgni­ng.

Årsagen til flyets pludselig forsvinden er endnu ikke fastslået.

 ?? FOTO: ALL OVER FOTO: AP FOTO: AP ?? Nigel Cawthorne er ophavsmand til teorien om et militaert spor i forsvindin­gen. MH370’s forsvinden medførte en årelang, forgaeves eftersøgni­ng. Her spejder et besaetning­smedlem på et Orion-fly fra det australske luftvåben efter spor i den sydlige del...
FOTO: ALL OVER FOTO: AP FOTO: AP Nigel Cawthorne er ophavsmand til teorien om et militaert spor i forsvindin­gen. MH370’s forsvinden medførte en årelang, forgaeves eftersøgni­ng. Her spejder et besaetning­smedlem på et Orion-fly fra det australske luftvåben efter spor i den sydlige del...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark