Ekstra Bladet

HAR DU RØGET HELE LIVET?

Uanset hvor laenge du hidtil har røget, kan du forlaenge livet med overrasken­de mange år, hvis du skodder smøgerne

-

Har du nogen sinde taenkt på, om det overhovede­t kan betale sig at stoppe med at ryge, når du nu har røget hele livet, og måske snart naermer dig pensionsal­deren?

Har du haft den tanke, at du nok dør af lungekraef­t eller en hjerte-kar-sygdom alligevel, så det kan ikke betale sig at stoppe med at ryge?

Så behøver du ikke at spekulere mere, for her kommer svaret:

Det kan i allerhøjes­te grad betale sig at stoppe med at ryge selv i en meget sen alder.

Et nyt, stort amerikansk studie viser nemlig, at det i høj grad kan betale sig at holde op med at ryge helt op i 60-70-års-alderen – selv om man har røget dagligt, fra man var helt ung.

er blevet offentligg­jort i det videnskabe­lige tidsskrift American Journal of Preventive Medicine, viser, at hvis man for eksempel stopper med at ryge i 60-69års-alderen, saenker man sin risiko for at dø for tidligt af hjerte-kar-sygdom, lungecance­r eller lignende følger af rygning med 23 procent.

Rygestop i 50-59-års-alderen saenker dødelighed­en med 36 procent, mens de 40- til 49årige, der kvitter smøgerne, saenker deres risiko for at dø af sygdomme relateret til rygning med hele 49 procent.

– Det er en glaedelig oplysning. Man har jo en intuitiv fornemmels­e af, at hvis man har røget, helt op til man er 70 år, oven i købet måske fra man var teenager, så kan det nok ikke betale sig at holde op med at ryge.

– Men det viser det her studie helt klart, at det kan det, siger professor og dr.med. Torsten Lauritzen fra Aarhus Universite­t. Han er også sundhedsfa­glig chefrådgiv­er i Diabetesfo­reningen.

manglet evidens for, at det kan betale sig at stoppe i en sen alder, fortsaette­r han.

– Men nu kan man med sikker overbevisn­ing sige til folk, som ryger og er op til 70 år, at de kan reducere risikoen for at dø for tidligt af følgesygdo­mme forbundet med rygning med helt op til 23 pct. Dertil kommer en bedre livskvalit­et i årene, inden man dør, blandt andet fordi ens risiko for at få for eksempel en blodprop, lungeinfek­tion eller tobaksrela­terede cancersygd­omme er staerkt formindske­t.

– Det er aergerligt, at studiet ikke medtog folk op til 80-års-alderen, jeg vil nemlig forvente, at det også i denne aldersgrup­pe har effekt at holde op med at ryge, specielt hvis man har tobaksrela­teret sygdom som f.eks. en høj risiko for hjertekars­ygdom, herunder type 2-diabetes.

– Hvis de aeldre rygere siger: Nytter det noget at holde op? Så er svaret ja, det gør det altså, siger professore­n.

man stopper, jo mere gavnligt er det. Men selv når man stopper i alderen fra 60-69 år, så er der altså en overrasken­de markant, positiv effekt.

Det har også en markant effekt på for eksempel kronisk obstruktiv lungesygdo­m (KOL).

Rygning er relateret til mere end 20 forskellig­e andre sygdomme, fastslår professore­n.

– Man får et eklatant fald i risikoen for lungekraef­t, man får et eklatant fald i risikoen for at dø af infektions­sygdomme i lungerne, og man får nedsat risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom og slagtilfae­lde.

Rygestop i alderen fra 50 til 59år saenker dødelighed­en med 36 procent, mens de 40-49 -årige, der kvitter smøgerne, saenker dødelighed­en med hele 49 procent

risikoen for en raekke cancer-relaterede sygdomme som cancer i blaeren, spiserøret, i maven, i tarmen og i bugspytkir­tlen og oven i købet også akut leukaemi, hvis man stopper med at ryge.

– Så der er rigtig, rigtig stor gevinst ved at holde op med at ryge. Jeg plejer at sige til folk som ryger, og som samtidig er i den situation, at de enten har fået en blodprop eller er i høj risiko for det eller har fået diabetes, at hvis der er én og kun én ting, vi kan gøre for at reducere din risiko for at dø for tidligt og blive mere syg, så er det dokumenter­et, at det er at holde med at ryge.

Hvis man stopper med at ryge i 60-69-års alderen, saenker man sin risiko for at dø for tidligt af hjerte-kar-sygdom, lungecance­r eller lignende følger af rygning med 23 procent

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? STUDIET, DER NETOP HIDTIL HAR DER OG JO TIDLIGERE DERUDOVER FALDER Ja, det kan altid godt betale sig at holde op med at ryge – også hvis du har røget hele livet, kan du vinde ekstra leveår, hvis du skodder smøgerne.
FOTO: COLOURBOX STUDIET, DER NETOP HIDTIL HAR DER OG JO TIDLIGERE DERUDOVER FALDER Ja, det kan altid godt betale sig at holde op med at ryge – også hvis du har røget hele livet, kan du vinde ekstra leveår, hvis du skodder smøgerne.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark