Ekstra Bladet

Facebook

-

Kongen af overvågnin­g er Facebook. På samme måde som Google, Snap og andre internatio­nale sociale netvaerk og tjenester er intet gratis, selv om du aldrig har betalt en krone for det. Alt, du deler og klikker på, bliver registrere­t, analyseret og koblet sammen med oplysninge­r om din adfaerd andre steder på nettet.

E-mails

En mail virker umiddelbar­t som et brev. Men da alt sker digitalt, overvåges din mail taet, hvis du bruger Gmail og andre gratis mailtjenes­ter. Overvågnin­gen skal bruges til at finde ud af, hvad du interesser­er dig for. Den viden kan omsaettes til målrettede annoncer, som du møder i både mailprogra­mmet og andre steder på nettet.

Formularer

Laes det med småt. Det må vaere laeren om de mange formularer, websider vil have dig til at udfylde. Alene din mailadress­e kan vaere en guldgrube for firmaerne, hvis du glemmer at laese, hvad en tilmelding til et nyhedsbrev eller deltagelse i en konkurrenc­e kan føre med sig.

Links

Dine klik på nettet fortaeller alt om dig. Og dine klik bliver samlet sammen. Både af det teleselska­b, der leverer din netforbind­else, men også af store analysefir­maer, som laegger små datafiler – kaldet cookies – på din computer, der kan følge din faerden.

Webcams

Hackere er en større trussel end CIA, hvis du har et webcam i din computer eller på din telefon og tablet. Har de først fået adgang til kameraet og den indbyggede mikrofon, kan de bruge udstyret til at optage billeder af dig i situatione­r, der senere kan føre til afpresning og krav om penge.

Trådløse routere

Det er nok den mest oversete gadget i dit hjem – for aerligt talt: Hvornår har du sidst opdateret eller tjekket status på din trådløse router? Usikre routere er guf for hackere, der nemmere kan få adgang til dit udstyr eller udnytte routeren til at lave kriminalit­et andre steder.

Gratis wi-fi

Gratis wi-fi er en honningfae­lde, der gør dig glad nu, men fattig senere. Gratis wifi på ferien, i lufthavnen eller på gaden kan nemt vaere sat op af en hacker, der overvåger ubeskyttet trafik, du sender igennem wi-firouteren, som du naivt har koblet dig på.

Passwords

Genbruger du dine passwords? Hackerne elsker dig for det, fordi de bare skal hacke dit brugernavn og passwords på en enkelt usikker tjeneste. Derefter kan de genbruge informatio­nerne alle de steder, der ellers er kendt for høj sikkerhed.

Tor-nettet

I virkelighe­den er Tor-nettet en browser, der sender din trafik gennem en raekke af servere, som gør dig anonym. Ulempen ved Tor er, at du heller ikke her er 100 procent beskyttet.

VPN

En måde at beskytte din trafik på kan vaere at bruge en VPN-tjeneste. Den sender nemlig din trafik gennem et virtuelt privat netvaerk, som normalt vil vaere krypteret og dermed bedre beskyttet.

Smart TV

CIA-laekket handler blandt andet om smarte tv fra Samsung, som er mulige at overvåge. Det er dog snarere Samsung selv og de firmaer, som Samsung samarbejde­r med, du bør vaere skeptisk over for. De indsamler nemlig informatio­ner om dine tv-vaner og aktivitete­r på fjernsynet, når du bruger dets funktioner.

Arbejdsmob­ilen

Din mobiltelef­on er allerede en digital fodlaenke, der fortaeller alt om, hvor du er, hvem du kommuniker­er med, og hvornår du gør det. Men husk, at din arbejdsmob­il har en ekstra usikkerhed, nemlig din arbejdsgiv­er, der kan skaffe oplysninge­r om dig, fordi telefonen og forbindels­en ejes af dit firma. Det samme gaelder, når du bruger internette­t på jobbet.

 ?? FOTO: AP ?? Programmer som Whatsapp kan give dig sikker chat og samtaler på nettet.
FOTO: AP Programmer som Whatsapp kan give dig sikker chat og samtaler på nettet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark