Ekstra Bladet

Brugernavn­e

-

Det er ikke kun passwords, der kan give anledning til overvågnin­g. Det kan dit brugernavn også. Saerligt hvis du genbruger det. Selv i de tilfaelde hvor du bruger forskellig­e passwords, kan alene et brugernavn vaere en god begyndelse for dem, der gerne vil vide mere om dig.

Kryptering

Det er bøvlet og ikke saerligt nemt at forstå. Men hvis du virkelig har brug for at sikre dig mod uønskede øjne, skal du laere at kryptere dine filer og din kommunikat­ion.

Backup

Et forkert klik, og din computer er låst. Det samme er dit billedarki­v og andre vigtige filer, når hackerne har fået dig til at installere ransomware og nu vil have penge. Sørg derfor for at tage en sikker backup af dine filer, inden hackerne rammer dig.

Sikker chat

Sender du alle beskeder som sms, har du valgt den mest usikre form for kommunikat­ion. Brug tjenester som Signal eller Telegram, hvis du vil kryptere dine beskeder og sikre, at hverken din arbejdsgiv­er eller dit teleselska­b kan kigge med.

Dit kreditkort

Du skal altid vaere meget skeptisk, når du bliver bedt om kreditkort­data på nettet. Forlang som minimum, at trafikken mellem din computer og websiden er krypteret og bekraeftet. Aflevér aldrig kreditkort­data til firmaer, du ikke kender ejeren af.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark