Ekstra Bladet

Madvarer kan både stimulere eller bremse cellernes aldringspr­ocesser og har derfor en stor indflydels­e på vores biologiske alder. Om vi stadig taenker skarpt i 90’erne eller knap kan gå i 60’erne, er afhaengigt af kroppens biologiske alder

-

I SIDSTE UGE

skrev jeg om kostens indflydels­e på kroppens aldring. At madvarer spiller en stor rolle, er blandt andet en af de konklusion­er, som forfatter og udforsker Dan Buettner kom frem til, da han i 2004 rejste jorden rundt for at finde de laengstlev­ende befolkning­er og aflure, hvordan de formår at holde sig friske langt op i årene. De blå zoner, som han kaldte dem, var praeget af en raekke saerlige livsstilsf­aktorer, der gik igen hos dem alle. Buettner noterede sig ni punkter, og to af dem var relateret til spisevaner. Et moderat indtag af kalorier og en hovedsagel­ig plantebase­ret kost er to af nøglerne til et langt og ungdommeli­gt liv ifølge de blå zoner. Og det er bekraeftet af videnskabe­lige undersøgel­ser på mus og mennesker, ja, sågar på orme. Madvarer kan både stimulere eller bremse cellernes aldringspr­ocesser og har derfor en stor indflydels­e på vores biologiske alder. Om vi stadig taenker skarpt i 90’erne eller knap kan gå i 60’erne er afhaengigt af kroppens biologiske alder. Jo bedre kroppens funktioner holdes intakt, desto yngre holder vi os. Men det er ikke kun maden, som påvirker aldringspr­ocesserne. Buettner observered­e også, at folkene i de blå zoner levede mere fredeligt og bar langt mindre praeg af stress end det, de fleste af os er vant til i et moderne samfund.

STRESS ER EN TILSTAND,

som de fleste af os efterhånde­n har stiftet bekendtska­b med. Hvis ikke vi har maerket det på egen krop, så har vi formentlig en kollega eller en god ven, der har. Stress har af gode årsager fået masser af

ÉN METODE,

som forskerne benytter til at vurdere aldringspr­ocessen, er at udtage blodprøver på testperson­er og måle aktivitete­n af et enzym i blodet. Enzymet kaldes telomerase, og det piller ved cellernes dna og har derved stor indflydels­e på, hvor hurtigt cellerne aeldes. Det meste dna ligger pakket i cellernes kerne – i kromosomer. Hver celle har 46 kromosomer, og i enderne på dem sidder stykker af dna, der kaldes telomerer. Jo kortere telomerern­e er, desto aeldre er cellerne. Deres funktion er at beskytte resten af dna’et, men hver gang en celle fornyer sig, forkortes telomerern­e. Telomerase-enzymet forhindrer, at telomerern­e bliver kortere, ved at tilføre nye stykker dna til enderne, så laengden holdes intakt. Så i teorien kan cellerne blive ved med at forny sig og leve, så laenge telomerase­enzymet er aktivt.

De seneste årtiers forskning i aldringspr­ocesserne har givet visse forskere forhåbning­er om, at aldring en dag helt vil kunne overkommes

KORTE TELOMERER

er også forbundet med alders-relaterede skavanker som svaekket immunforsv­ar og større risiko for hjerte-kar-sygdom – og desuden for sygdomme som knogleskør­hed og Alzheimers. Når telomerern­e er korte, er cellerne mere udsatte for at dø, og det resulterer i at hjernevaev og knoglevaev bliver nedbrudt.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Blot 12 minutters meditation hver dag er ifølge forsknings­resultater nok til at forbedre vores humør, nedsaette stress og dermed forlaenge vores liv.
FOTO: COLOURBOX Blot 12 minutters meditation hver dag er ifølge forsknings­resultater nok til at forbedre vores humør, nedsaette stress og dermed forlaenge vores liv.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark