Ekstra Bladet

59-årig var ude at frostsalte, da han kom forbi et hus i flammer og måtte vaekke beboerne

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D PEDERSEN/SKADESTEDF­OTOGRAFI.DK ehren@eb.dk PRIVATFOTO

'Der er sgu ingen, der braender haveaffald af kl. halv seks om morgenen'.

Det var Jes Albin Hansens første tanke, da han tidligt søndag opdagede flammer fra et stråtaekt hus i Svinninge.

Den 59-årige mand fra Vig i Odsherred sprang ud af sin saltsprede­rvogn og gav sig til at hamre på døren.

– En mand med dyne rundt om sig åbnede og så lidt forfjamske­t ud, da jeg fortalte ham, at det braendte, fortaeller chaufføren til Ekstra Bladet.

Jes Albin Hansen ringede 112, mens manden fór forvirret rundt i huset. Omtrent samtidig ankom en vagtmand tilfaeldig­t til stedet og spurgte, om der var andre i huset.

Dreng vild med gule blink

Det fik omgående den tilsynelad­ende dybt chokerede beboer af huset til at hente sin toårige søn.

– Han fik pakket ham ind i en dyne, og så stod jeg der med en lille knaegt i armene, fortaeller Jes Albin Hansen.

Drengen tog oplevelsen i stiv arm:

– Han var mere interesser­et i min bil, der stod og blinkede gult ude på vejen.

Kort efter dukkede faren op og overtog sønnen, som han satte sig sammen med ind i sin bil.

– Der var han noget knust. Det gik op for ham, hvad der var sket, efter at han i rent chok havde smidt en toårig i en fremmed mands arme, fortaeller Jes, som nu forlod stedet for at salte resten af sin rute faerdig.

Kunne vaere gået grueligt galt

– Det er også noget med sikkerhede­n på landevejen­e, hvis det bliver glat. Og jeg havde sikret mig, at der var nogen til at blive hos manden og barnet – både vagtmanden og en mand, kom tilfaeldig­t forbi, før jeg kørte. Og jeg havde også sagt det til alarmcentr­alen.

– Du har reddet to menneskers liv. Hvordan er det? Branden i det stråtaekte tag var så voldsom, at brandvaese­net måtte tilkalde assistance.

– Når du står i det, taenker du bare på at få dem ud. Puha. Men det gik pludselig op for mig, at det kunne vaere gået grueligt galt – og så et hus med stråtag. Heldigvis blaeste det ikke, så ilden ikke spredtes så hurtigt, som man kunne have frygtet. Men de kom heldigvis ud i live begge to, fortaeller Jes Albin Hansen, som selv har tre voksne børn og to børnebørn.

– Det kom lidt taet på – isaer da jeg taenkte på mine børnebørn.

Dusør

Efter endt saltning kørte Jes Albin Hansen tilbage til det halvt udbraendte hus, hvor han talte med brandvaesn­ets indsatsled­er.

– Jeg vil gerne tale med manden og drengen og høre, hvordan det går med dem, siger søndagens helt, som ikke ikke gør noget vaesen af sin gode gerning.

– Jeg mener kun, jeg har gjort, hvad alle andre ville gøre. Havde det ikke vaeret mig, så havde vagtmanden opdaget det ti minutter senere. Det var tilfaeldig­hedernes spil, at det lige var mig, der kom på det tidspunkt.

Ordensmagt­en laegger dog ikke skjul på, at Jes Albin Hansen fortjener haeder.

– Jeg har i sinde at skrive til efterforsk­ningsleder­en, så vi kan indstille ham til en dusør, siger vagtchef ved Midt- og Vestsjaell­ands Politi, René Søe Pedersen.

Efterlyst på nettet

Dusøren vil ikke gøre Jes rig, men er et symbolsk skulderkla­p:

– Det bliver nok noget med en tusindkron­eseddel, men derudover bliver der afholdt et selskab med politidire­ktøren, hvor der bliver laest op, hvad folk har bedrevet, de indstilled­e bliver godkendt og får en erkendtlig­hed, siger vagtchefen, som understreg­er, at politiet saetter stor pris på hjaelpsomm­e borgere.

Jes Albin Jensen anmeldte branden kl. 05.44. Der skulle dog en efterlysni­ng på Ekstra Bladet til, før han fandt ud af, at politiet ledte efter ham.

– Min søn opdagede, at de ville tale med mig, og jeg ringede straks til dem.

Brandårsag­en kendes endnu ikke, men politiet hører gerne fra alle vidner, der har vaeret til stede i forbindels­e med branden.

Huset er totalt beskadiget. Først da Jes Albin Hansen flere timer efter lagde sig på sofaen derhjemme, kom reaktionen på morgenens drama.

 ?? FOTO: JOHNNY D ??
FOTO: JOHNNY D
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark