Ekstra Bladet

Kaempestor olivenolie­skandale i Danmark

Ekstra jomfru olivenolie solgt til danskerne er fup – kun seks maerker ud af 35 var aegte

- CHRISTIAN KLOSTER k@eb.dk

Betaler du som hundredtus­indvis af andre danskere ekstra for ’ekstra jomfru olivenolie’ i dit supermarke­d, er du formentlig blevet udsat for et grimt fupnummer.

Ekstra Bladet fik aftes et tip om, at de danske fødevaremy­ndigheder er ved at optrevle en af de største sager om fødevare-forfalskni­ng i årevis.

Under en razzia i hele den danske detailhand­el har Fødevarest­yrelsens Rejsehold påvist, at folk bliver snydt på det groveste, når de tror, de køber den aedle og sunde olie.

Michael Rosenmark, chef for førnaevnte Rejsehold, erkender, at man har gjort opsigtsvae­kkende fund.

Olien skal fjernes

– Det ser bestemt ikke godt ud. Faktisk står det meget skidt til. Vi har udtaget 35 typer ekstra jomfru olivenolie til laboratori­e-analyse og smagsanaly­se på et spansk laboratori­um. Kun de seks var faktisk ekstra jomfru olivenolie, forklarer han.

Han siger, at 12 af olierne er af så dårlig kvalitet, at de ikke må saelges til forbrugere– De er ikke decideret farlige, bare af så ringe kvalitet, at de ikke egner sig som menneskefø­de.

Derfor forestår nu en af de største tilbagetra­eknings-sager i Danmark laenge. Tonsvis af flasker elendig fup-olie skal fjernes fra hylderne.

– Vi har ingen grund til at tro, at danske virksomhed­er snyder bevidst i denne sag. De har vaeret i god tro. De har købt det som ekstra jomfru olivenolie, så derfor får de ingen sanktion, hvis de stopper med at saelge det som ekstra olivenolie, siger Rosenmark.

Fødevareek­spert Orla Zinck er rystet over, at isaer de store supermarke­dskaeder slipper for at få klaekkelig­e bøder og sure smileys.

– For reglerne er klare: De må ikke snyde forbrugern­e. Og de er afsløret i plat, svindel og humbug – derfor skal det koste. Gør det ikke det, vil de fortsaette med at veje økonomiske hensyn højere end forbruger-tilliden: De vil fortsaette med at vaere ’godtroende’ og blot skyde skylden på underlever­andører og distributø­rer, siger han.

Vi har ingen grund til at tro, at danske virksomhed­er snyder bevidst

En af de største tilbagetra­eknings-sager i Danmark laenge. Tonsvis af flasker elendig fup-olie skal fjernes fra hylderne.

 ?? FOTO: COLOURBOX ??
FOTO: COLOURBOX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark