Ekstra Bladet

4. AFGHANISTA­N

-

Efter terrorangr­ebet 11. september 2001 satte USA alt ind for at stoppe Taliban, der siden 1996 havde kontroller­et store dele af Afghanista­n. Selv om styret blev vaeltet, har den islamistis­ke bevaegelse stadig tag i landet og udgør en trussel mod civilbefol­kningen.

Og Taliban er ikke den eneste gruppe, der raserer landet. Også bevaebnede kriminelle og al-Qaida haerger Afghanista­n og modarbejde­r myndighede­rne.

Farligt for kvinder

Urolighede­r, terrorangr­eb og blodsudgyd­elser har knust økonomien, medført arbejdsløs­hed, begraenset adgang til laegehjael­p, fattigdom og elendige sundhedsfo­rhold.

Samtidig sker der målrettet vold mod kvinder i offentlige jobs, og det gør ikke blot landet til verdens fjerdefarl­igste generelt, men til verdens far- ligste land for kvinder i saer- deleshed. På femte år raser borgerkrig­en i Syrien mellem regeringen ledet af praesident Bashar al-Assad og en raekke oprørsgrup­per, hvoraf flere af dem også slås indbyrdes.

Den syriske borgerkrig er den mest dødelige i det 21. århundrede, og det gør landet til verdens farligste, ifølge Global Peace Index.

Konflikten startede i 2011 som en del af Det Arabiske Forår for at få praesident­en til at gå af, men styret slog hårdt ned på demonstran­Ifølge terne og besvarede protestern­e med krudt og kugler.

250.000 draebt

Oprørsgrup­pen Den Frie Syriske Haer blev skabt, og senere indtog islamistis­ke terrororga­nisationer som al-Qaida-grenen al-Nusra og Islamisk Stat også landet i kampen om at få magt over Syrien.

Konflikten er eskaleret til ekstremer, og hvis man traeder ind over landegraen­sen, udsaetter man sig selv for ekstrem fare.

FN er omkring 250.000 blevet draebt, en million såret, fire millioner er flygtet ud af landet, mens syv millioner er internt fordrevne.

Syrerne dør ikke alene af bomber og skud, men også af sult, kulde og mangel på laege- og nødhjaelp. Og i både bogstaveli­g og overført betydning er der ikke meget lys tilbage. Satellitfo­tos viser, at lyset er forsvundet i 83 procent af Syrien som følge af bombardeme­nterne.

 ?? FOTO: AP FOTO: AP ?? Konflikten i Syrien er eskaleret til ekstremer, og praesident Bashar al-Assad spiller en stor rolle i borgerkrig­en. Død og ødelaeggel­se Ifølge FN er omkring 250.000 blevet draebt i Syrien, en million såret, fire millioner er flygtet ud af landet, mens...
FOTO: AP FOTO: AP Konflikten i Syrien er eskaleret til ekstremer, og praesident Bashar al-Assad spiller en stor rolle i borgerkrig­en. Død og ødelaeggel­se Ifølge FN er omkring 250.000 blevet draebt i Syrien, en million såret, fire millioner er flygtet ud af landet, mens...
 ?? FOTO: AP ?? Afghanista­n er ikke blot verdens fjerdefarl­igste land generelt, det er verdens farligste land for kvinder i saerdelesh­ed.
FOTO: AP Afghanista­n er ikke blot verdens fjerdefarl­igste land generelt, det er verdens farligste land for kvinder i saerdelesh­ed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark