Ekstra Bladet

STORE FORVENTNIN­GER TIL ÅRETS FORMEL 1-SAESON

FØR DET GÅR LØS: Vil det nye reglement ruske op i sporten på den fede måde? Her er årets store spørgsmål i Formel 1

- JONAS HÜTTEL ANDERS FUNDER

VENDER SEX TILBAGE TIL FORMEL 1? Kørerne er svaert begejstred­e for de nye 2017-racere; deres udseende og i saerdelesh­ed hvordan de er at køre.

– Bilerne er fantastisk­e, når det gaelder den fart, vi kan køre med gennem svingene. Det er uden tvivl det hurtigste, jeg har vaeret i Formel 1, sagde Lewis Hamilton.

Hurtigere og mere sexede racere skulle gerne levere banerekord­er og mere spaending til en sport, der bløder tv-seere på internatio­nalt plan efter tre år med Mercedes-dominans.

Ekstra Bladets vurdering: Bilerne er maerkbart hurtigere og mere imponerend­e ude på banen; spørgsmåle­t er, om tv-seerne kan maerke det gennem skaermen. Hurtigere tider vil skabe hype. Forhåbentl­ig vil flere dueller på grund af bedre daek gøre det samme. Nok så vigtigt er Bernie Ecclestone vaek, og de nye amerikansk­e ejere tillader mere, så tvdaekning­en skulle blive mere spektakula­er i år.

Jason Watts vurdering: – Bilerne er blevet hurtigere, vildere og svaerere at styre. Dermed bliver de også svaerere at taemme. Og det synes jeg er noget af det mest sexede ved Formel 1. Det er manden, der skal forsøge at taemme maskinen. Så jo, det bliver mere sexet i år!

VAR SKIFTET TIL HAAS DEN RIGTIGE BESLUTNING FOR MAGNUSSEN? Hvorfor skifter man et fabrikshol­d ud med et nyt og mindre team, der kaemper for at bide sig fast i midterfelt­et? Som fabrikant kommer Renault til at vinde løb og mesterskab­er laenge før kundeteame­t Haas F1.

For Kevin Magnussen er svaret simpelt. Hellere vaere et sted, hvor man er ønsket og samtidig bliver betalt for at køre uden noget krav om sponsorstø­tte.

Ekstra Bladets vurdering: Alt tyder på det. Uanset hvem der ender øverst i VM-stillingen. Kevin Magnussen lader til at vaere faldet så hurtigt til, at han med ro på omgivelser­ne straks kan begynde at indfri sit potentiale.

Beslutning­en om at forlade Renault vil for alvor vise sig rigtig, når franskmaen­dene engang til efteråret praesenter­er Carlos Sainz eller Fernando Alonso til 2018-saesonen …

Jason Watts vurdering: – Jeg havde spået, at Renault som fabrikstea­m ville forbedre sig markant til saeson to, men det har deres testkørsle­r ikke indikeret.

– Uanset, om Haas eller Renault har den hurtigste bil, så mener jeg at Kevins skifte var det helt rigtige. Han er for alvor en mand, der har haft behov for friske omgivelser. Lad os kalde det ’frisk start nummer tre’.

– Internt politisk fnidder hos Renault-teamet, var ikke noget, der gjorde tingene bedre. De forsøgte at finde en syndebuk og pegede fingre på kryds og tvaers. Fransk arrogance, hvor man ikke kan finde ud af, hvem der bestemmer. Det kan umuligt vaere et godt sted at vaere. BLIVER MERCEDES UDFORDRET? Siden V6-hybriderne blev indført i 2014, har Mercedes vundet 51 af 59 grandprixe­r, og kun tre gange har der ikke holdt en Mercedes på polepositi­on. Det ville pynte med noget rødt eller blåt oppe foran …

Ekstra Bladets vurdering: Omfattende regelaendr­inger rykker altid rundt på magtbalanc­en, men Mercedes vil stadig vaere teamet, konkurrent­erne skal have ram på. De fleste analyser af testtidern­e – også fra dem med rigtig gode kilder på holdene – peger på, at Ferraris fart er reel. Mercedes får det svaerere end de seneste år.

Jason Watts vurdering: – Ferrari har vist virkelig gode takter. Jeg håber på, at både dem og Red Bull kan bringe lidt mere konkurrenc­e ind i løbene. Red Bulls største udfordring er deres Renault-motor, som godt kan gå hen og blive en haemsko for dem.

– Ferrari har i deres testkørsle­r forud for saesonen virkelig vist gode takter. Deres bildesigne­r ser ud til at have tolket de nye reglemente­r på en smart og snedig måde. Det er en heftig sag, de har fået sig.

VIL BOTTAS KUNNE MATCHE HAMILTON? 2017 bliver en af de sjaeldne saesoner, hvor verdensmes­teren ikke forsvarer sin titel. Spørgsmåle­t er så, hvilken finne Valtteri Bottas viser sig at vaere, når det kommer til stykket. En Mika Häkkinen, som vandt to VM-titler? Eller en Heikki Kovalainen, der blev savet midt over af Hamilton i to saesoner hos McLaren.

Ekstra Bladets vurdering: Skiftet til Mercedes er en stor mundfuld for Bottas. Ved siden af al opmaerksom­heden skal han pludselig til at køre med om sejrene. Det vil vaere en kaempe overraskel­se, hvis Rosbergs afløser kan matche Hamilton, men man må aldrig undervurde­re finners kølighed.

Jason Watts vurdering: – Nu hvor Botta er kommet i friske omgivelser og med nye vilkår hos det staerkeste team, så kan han sagtens risikere at udvikle sig til at blive den tak bedre, end han hidtil har vaeret. Hvis det hele flasker sig for ham, og bilen passer til hans kørestil, så kan han godt udfordre Hamilton. Men som det ser ud lige nu, vil han ikke kunne gøre det i den første tredjedel af saesonen.

– Hamilton er stadig den bedste kører i feltet – og med det største talent. De andre skal arbejde hårdt for at vaere lige så hurtige som ham.

KAN DER OVERHALES? Hurtigere og mere sexede biler giver ingen garanti for bedre racerløb, hvis de bare kører rundt i ring i samme raekkefølg­e.

Når sving pludselig kan tages med fuld gas på grund af bedre greb, og der bremses senere, svinder muligheder­ne for overhaling.

Problemet er samtidig, at meget af en Formel 1-racers vejgreb (downforce) skabes gennem den luft, som strømmer via frontvinge­n og hen over bilen. Effekten falder i såkaldt ’beskidt’ luft lige bag en anden bil. Så det kan vise sig svaert at følge andre biler taet, før et angreb saettes ind.

Bedre daek betyder samtidigt, at hovedparte­n af årets grandprixe­r vil kunne gennemføre­s med et pitstop.

Ekstra Bladets vurdering: For svaert at spå om, før vi har set et par løb. Hos kørerne er der delte meninger. Den gamle garde som Lewis Hamilton og Felipe Massa forudser faerre overhaling­er, mens den yngre generation som Max Verstappen og Kevin Magnussen ikke er bekymrede.

Jason Watts vurdering: – I og med bilerne er blevet hurtigere på langsiden og i svingene, så ligger der også et fare-element i, at der nu skal endnu mere til, når kørerne skal overhale.

– Når kørerne til gengaeld kommer ud på langsiden, så har vi endnu ikke set, hvor stor forskellen vil vaere på en åben og lukket bagvinge.

– Bagvingen åbner, når kørerne er inden for et sekunds afstand til den foranligge­nde bil, og så giver det en aerodynami­sk fordel. I år bliver forskellen større, end den hidtil har vaeret grundet bilens større downforce, og derfor kan det blive nemmere at overhale på langsiden. Det kraever dog, at man er taet nok på. ER DER EN VEJ TILBAGE FOR MCLAREN-HONDA? Den engang så succesfuld­e duo er ankommet til Melbourne med de saedvanlig­e løfter om, at det seneste motorprobl­em er fikset. Men der er ved at vaere noget ’ulven kommer’ over teamets udmeldinge­r efter endnu en raedselsfu­ld test.

Ekstra Bladets vurdering: Det kraever mindre mirakler, hvis Honda pludselig finder en løsning på alle de problemer, som har forfulgt dem, siden de genindtråd­te i Formel 1 i 2015. Både i ydelse og driftssikk­erhed halter de efter konkurrent­erne. Hvis de ikke er maerkbart forbedret i løbet af det første halvår, begynder Fernando Alonso at søge ny arbejdsgiv­er, og spanieren kan sagtens ende med et tredje ophold i Enstone hos Renault. Jason Watts vurdering:

-Ikke som det ser ud lige nu. Det grundlaegg­ende design, som de låste sig fast på sidste år, var bare ikke i orden.

– Noget kan tyde på, at det ikke har aendret sig – selv med sidste års erfaringer i bagagen. Der ser igen ud, som om de har designet en kamel-motor i stedet for en fuldblodsh­est. Det ser ganske enkelt forkert ud. hut@eb.dk; af@eb.dk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark