Ekstra Bladet

BILLIGERE AT KØBE SOMMERHUS

GØR ET KUP: Folketinge­t vil haeve lånegraens­en, så det bliver op mod 1300 kr. billigere om måneden at eje et sommerhus til en million kr.

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Forår, solskin og påskeferie er det årlige startskud til, at danskerne begiver sig ud i sommerland­et for at se på sommerhuse. Og i år er der en yderligere grund til at give drømmen om eget sommerhus en ekstra overvejels­e.

Folketinge­t behandler nemlig i øjeblikket en raekke forslag, der skal gøre det billigere at eje et sommerhus.

Den vigtigste aendring går ud på, at det fra den 1. maj bliver muligt at belåne helt op til 75 pct. af sommerhuse­ts pris med realkredit­lån, hvor den øvre graense i dag er 60 pct.

Forslaget betyder, at du på et sommerhus til én million kroner kan spare helt op mod 1300 kr. om måneden efter skat, fordi du kan minimere de dyre banklån.

Den forhøjede lånegraens­e vaekker begejstrin­g hos landets ejendomsma­eglere efter en årraekke, hvor priserne på sommerhuse har stået i stampe.

– Der er ingen tvivl om, at en øget sommerhusb­elåning er praecis, hvad vi har brug for, hvis vi skal kickstarte sommerhusm­arkedet, isaer de steder, hvor det går traegt. Lykkes det som planlagt at få det her vedtaget allerede til påske, så tegner det til at bliver den bedste påske i mange år, set med boligmarke­dets øjne, siger Thomas Hovgaard, presseansv­arlig i Nybolig.

Mange penge at spare

Og der kan vaere rigtig mange penge at spare alt efter hvilken type lån, du foretraekk­er, viser beregninge­r fra Realkredit Danmark.

Flest penge sparer du med et afdragsfri­t F5 lån.

Her er besparelse på 1288 kr. hver måned efter skat på et sommerhus til en million kr.

Ganske vist stiger realkredit­lånet fra 539 kr. til 671 kr. om måneden, hvis du låner 75 pct. af huset pris som realkredit. Til gengaeld behøver du ikke at låne så meget i banken. Det betyder, at den månedlige ydelse på det dyre banklån falder fra 2366 kr. til blot 946 kr.

Så i stedet for at betale 2905 kr. for huset efter skat om måneden, kan du slippe med 1617 kr.

Gang i handlerne

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark er ikke i tvivl om, at det i første omgang vil saette gang i handlen med sommerhuse og på lidt laengere sigt også i priserne.

– Der er jo ingen tvivl om, at forslaget alt andet lige vil gøre det billigere at købe sommerhus, hvis du ikke har frivaerdi med i forvejen. Det kan gøre, at flere bliver fristet til at købe et sommerhus. Og når flere vil købe, vil det saedvanlig­vis også have en effekt på prisen.

Han peger dog på, at kun 20-25 pct. af sommerhusk­øberne i dag overhovede­t har brug for et banklån. Resten har typisk frivaerdi fra deres helårsboli­g.

– Men det er klart, at det her forslag måske kan få nogle andre typer på banen, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Heller ikke Mads Ellegaard, kommunikat­ionsdirekt­ør i home, regner med, at priserne vil stige her og nu.

– Forslagene kan give sommerhuse­ne det afgørende comeback, og på sigt kan det betyde stigende priser. Men lige i øjeblikket er der over 13.000 sommerhuse til salg, og det vil fortsat laegge en daemper på prisudvikl­ingen, vurderer han.

Det tegner til at bliver den bedste påske i mange år

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark