Ekstra Bladet

Så let er det at snyde

FOTOFAELDE­NS AFLØSER: 20 ud af 100 fotovogne fjernes fra vejene i år. De erstattes af staerekass­er, men ifølge ekspert virker de slet ikke

- DAVID ATTARDO

Regeringen har nedtrappet blitzkrige­n mod de danske bilister.

I går blev det besluttet, at et flertal i Folketinge­t vil afskaffe 20 ud af politiets 100 fotovogne på de danske veje.

Til gengaeld erstattes de af fastmonter­ede staerekass­er, hvor bilisterne bliver mødt med advarselss­kifte på forhånd, så de kan nå at lette foden fra speederen.

– Vi får mere fokus på trafiksikk­erhed og på at redde menneskeli­v frem for at skrabe penge i statskasse­n, siger Venstres transporto­rdfører, Kristian Pihl Lorentzen, til DR Nyheder.

Både De Konservati­ve, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har kaldt fotovogne for ’rene pengemaski­ner’

Men ifølge trafikfors­ker og lektor på Aalborg Universite­t Harry Lahrmann er staerekass­ernes effekt til at overse. Det fortaeller han til Ekstra Bladet.

– Jeg synes, at det er et tilbageskr­idt i forhold til den viden, og de teknologis­ke muligheder, som vi har i dag. Staerekass­erne står jo et fast sted, og det betyder, at trafikante­rne på forhånd ved, at de står der.

– Lidt populaert sagt kan det jo betyde, at bilisterne bare kan saette hastighede­n ned få sekunder, før de rammer den straekning, og så kan de gasser op igen, når de er kørt forbi. Derfor får staerekass­erne hastighede­n ned på meget korte straekning­er, men ikke over det hele, siger Harry Lahrmann til Ekstra Bladet.

Daekker lille område

Ifølge eksperten er der i Danmark 72.000 kilometer vej, men staerekass­erne kan kun daekke et par hundrede meter.

– Så vil den samlede effekt jo vaere begraenset. I forhold til fotovogne vil effekten vaere langt mindre, fordi så er der 20 steder, hvor vi får hastighede­n ned. Det er jo ikke så meget, når vi har 72.000 kilometer. Bilisterne kan se frem til langt faerre blitz i fremtiden, og det glaeder isaer politikern­e i blå blok.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ??
FOTO: MOGENS FLINDT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark