Ekstra Bladet

Mysteriet om USA’s militaer klapper stadig i om det mystiske anlaeg i Nevadas ørken, selv om rygter og vilde påstande har stået på i årtier

- MAIBRITT SCHULZ

Officielt fandtes Area 51 ikke. Militaeret benaegtede det indtil for et par år siden. Enhver omtale blev fjernet fra alle officielle dokumenter, og du kunne ikke køre i naerheden af det. Indtil for nyligt var det sågar forbudt at flyve i luftrummet over det.

Men pludselig indrømmede CIA, at den var god nok. Der er en militaerba­se godt 130 kilometer nordvest for Las Vegas i Nevada-ørkenen.

Hemmelighe­dskraemmer­iet har fodret en masse rygter om alt fra rumvaesene­r og ufoer til tidsrejser og våben, der kan styre vejret og overtage hele verdensher­redømmet.

Men er Area 51 fup eller fakta?

Hvad ved vi?

Det er begraenset, hvad man rent faktisk ved om Area 51, der også går under navnene Homey Airport, Groom Lake, Dreamland, Paradise Ranch, Home Base og Watertown.

Det er kun tidligere eller nuvaerende ansatte, der har den fulde viden om basen – og det er sikkert kun meget få mennesker, der ved nøjagtigt, hvad der sker i alle basens underafdel­inger.

De fleste er dog enige om, at basens primaere mål må vaere at udvikle ny flyteknolo­gi og våbensyste­mer. Selve basen er aldrig officielt blevet erklaeret for hemmelig, men al forskning og rapporter fra Area 51 er stemplet tophemmeli­ge.

Det var i 2013, at CIA for første gang anerkendte basen i forbindels­e med en lov om fri informatio­n, og CIA måtte fjerne nogle af hemmelighe­dsstempler­ne fra dokumenter.

Den gang kom det frem, at Area 51 blev startet i 1955 for at udvikle Lockheed U-2 – det berømte spionfly. Fordi projektet skulle holdes hemmeligt, kunne piloterne ikke traene samme sted som andre militaerpi­loter, og derfor begyndte jagten på det perfekte afsides sted. Og som du nok har gaettet, blev det sted Area 51. Fordi Area 51 er et af vor tids største mysterier, har det naturligvi­s fået masser af opmaerksom­hed. Der er indspillet film, tv-serier og og udviklet computersp­il med basen som forlaeg.

Mest kendt er nok actionfilm­en ’Independen­ce Day’, hvor militaeret bruger alien-teknologi til at angribe rumvaesner, der flygter fra Area 51, og Roswell-haendelsen er udgangspun­kt for en tv-serie med den enkle titel ’Roswell’, der følger tre unge med overjordis­ke gener.

En anden tv-serie, ’Seven Days’, foregår i selve Area 51.

Flere videospil har også forsøgt sig med at gaette på, hvordan Area 51 ser ud, eksempelvi­s ’Grand Theft Auto: San Andreas’, ’Area 51’ og ’Deus Ex’.

Selve basen er aldrig officielt blevet erklaeret for hemmelig, men al forskning og rapporter fra Area 51 er stemplet tophemmeli­ge

Månelandin­gen og angrebene i New York 11. september 2001 affødte et hav af konspirati­onsteorier, men Area 51 må siges at vaere den hellige gral på området.

Roswell-haendelsen

Rygterne lyder på alt fra frysere fyldt med rumvaesner til Pentagon-ansatte ingeniører, der udvikler ufoer. En anden gammel myte haevder, at Area 51 haenger sammen via underjordi­ske tunneller, hvor der kører tog til andre hemmelige steder i landet, og regeringen styrer tidsrejser derfra.

Men den mest udbredte forklaring om Area 51 er, at militaerba­sen gemmer på noget overnaturl­igt. Historien startede tilbage i 1947. Her udsendte officielle militaerki­lder en pressemedd­elelse om, at der var styrtet en flyvende tallerken ned på en farm i New Mexico. Men militaeret trak historien tilbage

Rygterne lyder på alt fra frysere fyldt med rumvaesner til Pentagon-ansatte ingeniører, der udvikler ufoer

 ?? FOTO: AP/LAURA RAUCH ?? Pat Travis driver restaurant og motel naer det mystiske testområde.
FOTO: AP/LAURA RAUCH Pat Travis driver restaurant og motel naer det mystiske testområde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark