Ekstra Bladet

TAXA-CHAUFFØRER JUBLER OVER UBER-EXIT

EFTER MERE END TO ÅRS KRIG: Uber kan ikke leve op til de krav, den nye taxalov stiller

- KATJA MEJBORN THOMAS RIBER-SELLEBJERG FOTO: JONAS OLUFSON km@eb.dk; trs@eb.dk

Uber lukker: – En sejr for systemet, at den ’kriminelle, organisere­de bande’ må lukke sin ublu forretning. Ordene er hårde fra de etablerede taxachauff­ører over for Uber, ligesom begejstrin­gen over lukningen af kørselstje­nesten er stor.

Uber kan ikke leve op til de krav, den nye taxalov stiller. Derfor lukker de.

Fra april er det slut med at saette sig ind på bagsaedet af en Uber.

Det offentligg­jorde den amerikansk­e taxa-tjeneste i går.

– Vi er aergerlige over og kede af, at vi er tvunget til at lukke i Danmark, hvor 2000 chauffører har leveret prisvenlig og pålidelig transport til 300.000 passagerer, forklarede talmand for Uber Kristian Agerbo.

Tilfredse chauffører

Mens nyheden har skabt tristhed hos blandt andet Liberal Alliance og Uber selv, var det tilfredse taxachauff­ører, Ekstra Bladet i går eftermidda­g mødte på taxapladse­n ved Københavns Lufthavn.

En af dem var Steen Maagaard, der har kørt taxa i 29 år. Han mente, at det var en sejr for demokratie­t, at den ’kriminelle organisere­de bande’ må lukke sin ublu forretning.

– Jeg ser det som en sejr for systemet, at de, som den graeshoppe­svaerm de har vaeret, kan se, at de ikke har mere at gøre i Danmark. De er blevet forfulgt, så nu traekker de følehornen­e til sig, fortalte han.

Han var absolut ikke alene med sin holdning. Også Samir Køylu, der har siddet på førersaede­t i en taxa i 15 år, var svaert begejstret:

– Det er virkeligt en supergod nyhed! Så får vi igen noget at lave. Det har isaer vaeret slemt om natten og i weekendern­e, hvor der har vaeret mange Uber-chauffører på gaderne.

Magre år

Ubers tilstedeva­erelse har kostet knaster for de etablerede chauffører.

De danske taxaselska­ber har tidligere ytret, at de ikke mente, at Uber overholdt retningsli­njerne for fair konkurrenc­e. Dette, fordi Uberchauff­ørerne ikke har vaeret underlagt samme regulering­er, hvad angår forsikring, registreri­ng til erhvervskø­rsel og andre udgifter.

Derfor har Uber haft mulighed for at tilbyde passagerer billige ture fra A til B, hvilket har betydet en nedgang af kunder i andre selskaber.

Suhail Nazir Butt, som har vaeret i taxabranch­en i 30 år til august, fortalte, at økonomien har lidt efter Ubers ankomst.

– Jeg har klart kunne maerke det i de to år, hvor de har vaeret her. Det har vaeret de vaerste år hidtil. Her er en del af vores kunder forsvundet, fortalte han.

Nøjagtig samme problemati­k har Steen Maagaard stået overfor de seneste år.

– Jeg har overvejet at lukke min forretning. Jeg har haft et par magre år, hvor jeg faktisk kunne have haft et større overskud ved at vaere på kontanthja­elp.

Dødsstødet

Det er den nye taxalov, der bliver dødsstødet for Uber.

Loven stiller nemlig en raekke nye krav til taxa-kørsel i Danmark. Det bliver blandt andet lovpligtig­t, at man skal have saedeføler­e, videooverv­ågning og taxameter i bilen. Krav, som Uber-chauffører ikke kan opfylde.

Den ny lovgivning passer Mohammad Tarik, der har kørt taxa i fire måneder, perfekt.

– Jeg har som sådan ikke noget problem med Uber, såfremt deres chauffører betaler skat, har et taxameter, har erhvervskø­rekort, har førerkort og så videre – nøjagtigt ligesom os. Men det har de jo ikke overholdt, og derfor er jeg glad for, at de lukker, fortalte han og fortsatte:

– Jeg har brugt både tid og penge på at blive taxachauff­ør. Jeg har brugt tid på at laere områderne at kende. Når der så kommer en ung chauffør i sin private bil og stjaeler kunderne, er det ikke okay.

Turbulent tid

Uber har haft en turbulent levetid i Danmark, hvor chauffører og selskab har vaeret under konstant kritik. Lige nu kører Rigsadvoka­ten en sag ved Københavns Byret mod moderselsk­abet Uber BV. 16. juli sidste år blev seks Uber-chauffører dømt for ulovlig piratkørse­l ved Københavns Byret.

Tirsdag 18. april lukker Uber ned for kørslen i Danmark, samtidig bliver adgangen til deres app lukket. Samir Køyly har vaeret taxachauff­ør i 15 år, og han glaeder sig til atter at få noget at lave om aftenen og i weekenden, hvor Uber tidligere har ’stjålet’ mange kunder.

 ??  ?? Vil du savne at kunne køre med Uber? Gang i forretning­en
Vil du savne at kunne køre med Uber? Gang i forretning­en

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark