Ekstra Bladet

LA klaedt af til skindet

- UBERS BESLUTNING HVIS DENNE SAG LIGE SIDEN Men hvorfor er Ubers beslutning så afgørende? OG DE ØVRIGE UBERS KAPITULATI­ON

om at droppe butikken i Danmark er en total ydmygelse af Liberal Alliance. Det hvide flag er hejst.

Samuelsen, Ammitzbøll, Ole Birk Olesen, Joachim B. – alle er klaedt af til skindet.

Uanset at ordfører Joachim B. Olsen sammen med den konservati­ve Rasmus Jarlov i går forsøgte at bortforkla­re Ubers beslutning om at droppe Danmark, med henvisning til at det var alle de andres skyld, er konklusion­en, at det trods alt er den borgerlig-liberale regerings lov, som tvinger Uber ud.

Resten er politisk udenomssna­k og ansvarsflu­gt – og pinligt, når regeringsp­artier ikke vil tage ansvar for den lovgivning, de selv gennemføre­r.

virkelig var så vigtig for den liberale regering, hvorfor droppede de så ikke loven eller udskrev valg?

Sagen er, at det ikke bare er Lars Løkke, der gerne vil vaere statsminis­ter for enhver pris. Resten af regeringen vil også vaere i regering for enhver pris. Ikke mindst LA. Nok var Uber vigtig, men taburetter­ne og hensynet til DF er endnu vigtigere. Derfor er dagens store sejrherre taxaselska­berne og DF’s Kim Christians­en. LA’erne er klovnene i manegen.

Uber startede i Danmark, har LA brugt tjenesten som ideologisk rambuk i forhold til et stivnet taxa-system. Som et eksempel på, hvordan verden omkring os forandrer sig i lyntempo, mens vi herhjemme holder fast i foraeldede og for vaelgerne dyre løsninger, uanset om det er taxakørsel, apoteker, vores varme- og energifors­yning eller 20 andre områder, hvor monopoler, statslig beskyttels­e og urimeligt bureaukrat­i beskytter de velerhverv­ede rettighede­r mod ny konkurrenc­e og lavere priser for vaelgerne.

Med Uber havde LA en maerkesag, lige indtil Anders Samuelsen og hans følgesvend Ammitzbøll løb fra topskatten og alle de andre besvaergel­ser til fordel for nogle ministerpo­ster.

Nu var de ikke laengere LA’s ideologisk­e spydspidse­r, men ministre, der gjorde, som Løkke og Folketinge­ts flertal befalede. LA udslettede sin egen identitet til fordel for ministeran­svaret. Det lyder kønt, men der er ren søforklari­ng.

Siden regeringss­kiftet har LA stort set ikke afsat et eneste aftryk på det floskeltun­ge regeringsg­rundlag og slet ikke på den politik, der er gennemført.

Man kan sige det meget kort. Om LA er med i regering eller ej, spiller ingen som helst rolle. Løkke kører fuldstaend­ig, som om det var en ren V-regering. K har fået noget ud af sine egne poster, men partiet forsøger modsat LA heller ikke at puste sig op på den store scene. Og det parlamenta­riske fodarbejde har K i modsaetnin­g til LA styr på. Spørg bare Folketinge­ts udvalg.

Fordi det ikke bare handler om taxakørsel og transportp­olitik. Det handler om politisk ideologi. Om et synligt og markant nederlag for LA, der påstod, at efter de indtrådte i regeringen, blev det hele mere blåt og liberalt. Men de glemte, at det ville kraeve et andet flertal. Og her er vi ikke.

Ole Birk Olesens evne til at gøre alle de andre transporto­rdførere sure og DF’s taette alliance med taxabranch­en plus Socialdemo­kratiets tilbagelae­nede holdning skabte det flertal, der satte LA’s alt andet end fingernemm­e minister skakmat.

Fra resten af regeringen havde Ole Birk ingen hjaelp. Samuelsen var ude i den store verden, og hvor Simon Emil Ammitzbøll befinder sig, eller hvad han laver, ved ingen. K og V var helt ligeglade med, at Birk kørte planken ud. Venstre holdt lav profil, og de konservati­ve lod Rasmus Jarlov køre på alle ideologisk­e pumper sammen med Joachim B. velvidende, at også han ville blive haeldt ned ad braettet. Og det blev han så.

Konklusion­en er, at LA indtil videre intet har leveret som regeringsp­arti, og i går fik de så det røde kort af Uber

er isaer et sviende nederlag for Joachim B. Olsen, der sammen med transportm­inister Olesen har vaeret Ubers staerkeste frontkaemp­ere. Men også for Anders Samuelsen, Simon Ammitzbøll og et parti, der efterhånde­n har svaert ved at finde (bort)forklaring­er på, hvordan man kan begrunde sin regeringsd­eltagelse.

Anders Samuelsen mener selv, at han er historiens mest begavede og markante udenrigsmi­nister.

Et synspunkt det dog ikke selv i Udenrigsmi­nisteriet er muligt at skaffe dokumentat­ion for, fordi man opfatter ham som en forvirret sjael uden egentlig udenrigspo­litisk substans i modsaetnin­g til adskillige af forgaenger­ne. Ammitzbøll er helt forsvundet i et ministeriu­m, hvor dette ikke burde vaere muligt. Der er stort set ingen folk.

Han skulle om nogen stå for en offensiv vaekstpoli­tik, men indtil nu er alt tomgang. Den tidligere muntre, offensive opposition­spolitiker er blevet en kedelig, ligegyldig administra­tor af den politik, Finansmini­steriet nu beslutter. LA’s hånd på økonomi- og skattepoli­tikken er usynlig.

LA-ministre passer bare deres ting mere eller mindre uden aftryk. Ministre har altid sendetid i medierne – men til hvad?

Eneste undtagelse er faktisk kulturmini­ster Mette Bock, der siger mange ting skarpt og markant, men som stadig mangler lige så markante politiske resultater. Thyra Frank prøver bare at overleve, og Merete Riisager er under administra­tion af folketings­flertallet på uddannelse­sområdet.

Så konklusion­en er, at LA indtil videre intet har leveret som regeringsp­arti, og i går fik de så det røde kort af Uber.

’Det var aergerligt’, lød transportm­inister Ole Birk Olesens kommentar.

Det er ikke sikkert, at LA’s vaelgere ser lige så afslappet på den sag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark