Ekstra Bladet

Mobil priskrig: De store slås med datapakker

ABONNEMENT­ER: Vi elsker data på vores mobil – nu vil Telia og 3 hugge kunder med det

-

Det kan vaere dyrt nok at købe den nyeste mobiltelef­on. Men valget af abonnement har også en betydning for din økonomi – du risikerer nemt at købe alt for meget data, som du aldrig får brugt.

fordele som roaming og tale til samme priser i udlandet som herhjemme.

Hvis data er vigtigst for dig, kan du for eksempel købe et abonnement med ti gigabyte data og ti timers tale for 79 kroner om måneden hos Oister. Vaelger du et naesten tilsvarend­e abonnement med 12 gigabytes hos 3, der ejer Oister, er prisen 99 kroner. Her får du 12 timers tale og andre servicer med i købet.

Er ønsket endnu større datapakker, kan de små selskaber også vaere konkurrenc­edygtige. 100 gigabyte data koster mindst 299 kroner om måneden hos Telia. Kan du leve uden alt det ekstra, som også er med i abonnement­et, kan du få fri tale, gratis sms og mms plus ubegraense­t dataforbru­g på din mobil for 119 kroner om måneden hos Plenti.

Du kan i dette abonnement dele 50 gigabyte data om måneden, mens der altså ingen graense er på, hvor meget data du bruger på selve telefonen.

Inden du lader dig forblaende af de mange data, bør du dog – helt som med de ekstra servicer i et abonnement – tjekke, hvor stort dit dataforbru­g faktisk er.

Så lidt bruger du

Den nyeste officielle telestatis­tik viser, at en gennemsnit­lig mobilbruge­r taler mindre end tre timer om måneden. Datatrafik­ken er i gennemsnit på blot fire gigabyte om måneden, hvilket er markant under de abonnement­er, selskabern­e gerne vil saelge til dig.

Løsningen er naturligvi­s, at du over nogle måneder tjekker, hvor stort et forbrug

du faktisk har, laegger 10-20 procent oven i forbruget og så vaelger et abonnement, der passer til det tal. På blot et år er danskernes mobile dataforbru­g steget med 81 procent. I første halvår af 2016 blev der samlet sendt 162.000 terabyte igennem mobilnette­t via over syv millioner simkort. Naesten 75 procent af al datatrafik sker på det hurtige 4G-netvaerk.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark