Ekstra Bladet

Klodserne er for nemme at fjerne

- 52-ÅRIGE, DA DEN DEN SLAGS KAN VI IKKE DANSKE MYNDIGHEDE­R HAR TAGET KLODSERNE ER AF MEN BEKYMRINGE­N DAEKKER ANDRE STEDER

I sidste uge blev vi endnu en gang mindet om, hvor svaert det er at sikre sig mod lavteknolo­gisk terror.

engelske terrorist Khalid Masood pløjede sin lejede SUV igennem fodgaenger­e på Westminste­r Bridge i London i sidste uge, blev vi endnu en gang mindet om, hvor svaert det er at sikre sig mod lavteknolo­gisk terror.

Masoods angreb varede 82 sekunder. I det korte tidsrum nåede han at draebe tre personer, såre 50 fodgaenger­e og stikke en politimand ned med kniv, inden han selv blev skudt.

Ifølge engelsk politi handlede Masood alene – inspireret af terrorprop­aganda – men uden staerke bånd til Isis eller andre terrororga­nisationer. Han var stort set ukendt, indtil han sprang ud som mobil voldspsyko­pat.

beskytte os effektivt imod uden at lukke samfundet helt ned. Det bedste forsvar er, som altid, en effektiv efterretni­ngstjenest­e, veluddanne­t politi og årvågne borgere, der fortsaette­r dagligdage­n uden at gå i panik.

Men selvfølgel­ig kan myndighede­rne gøre meget for, at de frygtede angreb med køretøjer bliver svaerere at gennemføre. Hvis Masood var kommet i en 20 tons tung lastbil, havde dødstallet vaeret markant højere, som vi så ved terrorangr­ebet i Nice sidste år, hvor 86 mennesker mistede livet.

truslen alvorligt og indført midlertidi­ge sikkerheds­foranstalt­ninger ved store, offentlige events som Hjallerup Marked og Aarhus Festuge. Mere besvaerlig bliver den permanente sikring af de store turistattr­aktioner samt de pladser og straeder, hvor danskerne faerdes i stort tal året rundt, og som selv har brug for manøvrerum.

Sikring mod lastbils-angreb handler først og fremmest om at hindre de store biler i at nå op i fart ved indgangen til gågader og offentlige pladser. Derfor har store, midlertidi­ge betonklods­er hindret indkørsel til blandt andet Strøget i København siden terrorangr­ebet på julemarked­et i Berlin.

samme type, som bruges til afskaermni­ng ved vejarbejde på de danske motorveje, og de er langtfra paene. De forretning­sdrivende på Strøget i København har blandt andet her i avisen udtrykt bekymring for, at klodserne jager turister og handlende vaek med budskabet om truende død og ødelaeggel­se, samtidig med at de besvaerlig­gør tilkørsel med varer uden for åbningstid. Det er naturligvi­s opmuntrend­e, at frygten for terror ikke har staerkere fat i københavne­rne end frygten for at miste omsaetning.

over et mere alvorligt problem, som flere sikkerheds­eksperter har påpeget: Klodserne er for spinkle og nemme at skubbe til side, hvis det virkelig gaelder. En tung lastbil bliver nok skadet, men den standser ikke, og den vil sandsynlig­vis kunne fortsaette sit dødstogt efter kollision med de midlertidi­ge spaerringe­r.

Under angrebet i Nice vedblev lastbilen nemlig med at lemlaeste folk, selv om tempoet blev sat drastisk ned af de mange kollisione­r.

AEstetiske løsninger, der ser godt ud, og samtidig er i stand til at effektivt at blokere lastbils-terror, findes allerede, og flere elegante løsninger er på vej. Mange indkøbscen­tre og de fleste museer har i årevis vaeret beskyttet med en ring af forholdsvi­s diskrete stålsøjler, som hindrer rambuktyve­rier, hvor en bulldozer køres gennem vaeggen.

ses stål- og betonforst­aerkede blomsterka­sser og reklameski­lte, der fungerer som skjulte vaern. Måske var Københavns teknik- og miljøborgm­ester, Morten Kabell, en smule optimistis­k, da han udtalte, at kommende sikkerheds­løsninger gerne må bestå af traeer, baenke og andet byrums-udstyr.

Jeg tror ikke, vi har tid til at vente på, at traeer i den rigtige tykkelse vokser op, og det er svaert at forestille sig massive egetraeer spaerre indgangen til Strøget.

Men jeg er helt enig i, at aestetisk smukke løsninger er en god idé i vores fine byer. Det er et oplagt emne for en internatio­nal arkitektko­nkurrence, der samtidig kunne vaere et staerkt signal til potentiell­e terroriste­r om at lade bilen stå, når de skal ud.

Danske myndighede­r har taget truslen alvorligt

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark