Ekstra Bladet

Det er rigtig alvorligt

- GISLE THORSEN gisle@eb.dk

Når en mand fra Vestjyllan­d siger, at situatione­n er alvorlig, så er det alvorligt!

Vestjyder er ikke kendt for at strø om sig med ladede ord, men tallene i Esbjergs regnskab fortaeller en ganske alvorlig historie.

For det er langtfra kun i Superliga-tabellen, at den vestjyske fodboldsto­lthed har problemer. Også regnskabet er kriseramt, og klubben kom ud af 2016 med et underskud på 36,8 millioner kroner før skat.

– Esbjerg befinder sig i en alvorlig økonomisk situation. Det er rigtig alvorligt at lave naesten 37 millioner kroner i underskud. Det kan de fleste virksomhed­er nor malt ikke klare, men det kan man godt i Esbjerg et enkelt år.

– Og i det år er der sket en raekke ting, som skal sørge for, at underskudd­et bliver vaesentlig­t nedbragt naeste år, siger Esbjergs bestyrelse­sformand, Kristoffer Jarl Kristensen, til Ekstra Bladet.

Han blev i sommer formand efter en periode som naestforma­nd, og opgaven for ham er nøjagtig den samme som for traener Lars Lungi Sørensen: Red Esbjerg.

– Hvis man kigger på handelshøj­skolens bog for nytiltrådt­e formaend, står der på første side: ’Sørg nu for at rydde op. Du får kun chancen én gang. Det første år’.

– Vi har taget et tab i 2016, men er kommet af med nogle forpligtel­ser. Det kommer til at bidrage positivt til driften fremover, siger Kristoffer Jarl Kristensen.

Taler ikke om plan B

Esbjerg har trimmet truppen gevaldigt og er sluppet af med en raekke spillere, der tyngede lønudgifte­rne. Det kan tydeligt aflaeses i årsregnska­bet.

Ved udgangen af 2015 havde vestjydern­e årlige lønforplig­telser på 54,8 millioner kroner. Et år senere var tallet 38,2 millioner kroner.

Og det er blandt andet det, der gør, at formanden trods alt tør bruge et ord som fortrøstni­ngsfuld, når han skuer mod fremtiden.

Egenkapita­len er blevet barberet ned til 3,3 millioner kroner, men ved årsskiftet var der 6,6 millioner kroner i kassen, og klubben har fået en revisorpåt­egning uden anmaerknin­ger.

– Det betyder, at der er sikret den nødvendige likviditet til at gennemføre regnskabså­ret (i 2017, red.), ellers ville der have vaeret en anmaerknin­g, siger Kristoffer Jarl Kristensen.

En vaesentlig forudsaetn­ing for det er dog, at Esbjerg bevarer sin Superligas­tatus.

Klubben indleder nedrykning­sspillet fem point fra redning og skønner i regnskabet, at en nedrykning alene i 2017 vil koste mellem 1015 millioner kroner. Har I en plan B klar i skuffen?

– Der, hvor jeg kommer fra, er der altid en plan B. Men det er ikke nødvendigv­is én, man taler om, siger Kristoffer Jarl Kristensen.

Klar til at saelge ud

Esbjerg fik i sommer en kapital saltvandsi­ndsprøjtni­ng på en håndfuld millioner fra nogle af byens tunge erhvervsdr­enge, og selv om driften – under de nuvaerende forudsaetn­inger – er sikret resten af 2017, skal der snart nye penge til.

Esbjerg skriver i regnskabet, at der er behov for finansieri­ng i form af lån, kapitalind­skud eller ved realiserin­g af aktiver.

Klubben forventer i 2017 et underskud før transferin­dtaegter og skat på mellem 15 og 20 millioner kroner.

Klubben solgte først på året både Ryan Johnson Laursen, Casper Nielsen, Bjørn Paulsen og Kevin Mensah og håber at kunne hente yderligere transferpe­nge til sommer.

Forudsaetn­ingen for balance i regnskabet er, at vi saelger spillere for 15-20 millioner kroner Det kan de fleste virksomhed­er normalt ikke klare, men det kan man godt i Esbjerg et enkelt år

– Forudsaetn­ingen for balance i regnskabet er, at vi saelger spillere for 15-20 millioner kroner. I forhold til hvad vi har solgt i tidligere år, er det ikke urealistis­k.

– Men man skal jo også kigge på varelagere­t … Så ja, det må tiden vise, siger Kristoffer Jarl Kristensen.

Det vestjyske varelager består i øjeblikket ikke ligefrem af brandvarme salgsemner, og topscorer Robin Söder har kontraktud­løb til sommer. Så det er ikke ham, der skal daekke hullet og gøre situatione­n lidt mindre alvorlig i Esbjerg.

 ?? ARKIVFOTO: CHRISTER HOLTE ?? Esbjergs bestyrelse­sformand, Kristoffer Jarl Kristensen (th.), måtte lige før jul fyre direktør Hans-Peter Rasmussen (tv.) efter bare fire måneders ansaettels­e i et forsøg på at få ryddet op i den traengte klub.
ARKIVFOTO: CHRISTER HOLTE Esbjergs bestyrelse­sformand, Kristoffer Jarl Kristensen (th.), måtte lige før jul fyre direktør Hans-Peter Rasmussen (tv.) efter bare fire måneders ansaettels­e i et forsøg på at få ryddet op i den traengte klub.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark