Ekstra Bladet

NORDKOREAN­SKE SLAVER BYGGER VM-STADION .

FANGET I RUSLAND: Nordkorean­ske arbejdere tager under slaveligne­nde forhold del i opførelsen af et VM-stadion i Rusland, skriver det norske fodboldtid­sskrift Josimar

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

Det maegtige fodboldsta­dion Zenit Arena i russiske Skt. Petersborg bliver 22. april indviet under pomp og pragt med en kamp mellem Zenit og FC Ural.

Men titusindvi­s af arbejdere, som gennem de seneste 11 år har stået for opførelsen af den kommende VM-arena, har ikke meget at juble over.

Under slaveligne­nde forhold har migrantarb­ejdere fra blandt andet Tadjikista­n, Usbekistan, Kirgisista­n, Moldova og Nordkorea slidt i alt slags vejr for småpenge, mens hundredvis af millioner af kroner menes at vaere røget i de forkerte lommer.

Det skriver det norske fodboldtid­sskrift Josimar i en reportage fra den russiske storby. Isaer de nordkorean­ske arbejdere, som fortsat er i faerd med at gøre stadionet faerdigt, bliver groft udnyttet og er ifølge internatio­nale iagttagere reelt slaver eller gidsler.

Fridage er et ukendt faenomen, de er under konstant overvågnin­g, og de har ingen rettighede­r, skriver Josimar. Mindst 110 nordkorean­ere skal have arbejdet på opførelsen af Zenit Arena, som skal bruges ved VM i 2018. Der er ikke tale om flygtninge fra det lukkede diktatur, men derimod arbejdere, som det nordkorean­ske regime har udlejet til russiske entreprenø­rer.

Får råd til atomvåben

Regimet i Nordkorea tjener ifølge Josimar årligt enorme summer på at sende egne borgere til Rusland, Kina og Mellemøste­n, hvor de knokler isaer i tekstilind­ustrien og byggeriet. Op til 90 procent af deres løn går til det nordkorean­ske styre, og i alt beløber det sig til et beløb på op mod to milliarder dollars, taet på 14 milliarder kroner, skriver Josimar med FN som kilde.

Videre konstatere­r tidsskrift­et, at flere internatio­nale organisati­oner har anført, at de mange penge går direkte til udvikling af Nordkoreas atomvåbenp­rogram. Det bekraefter Dr. Andrei Lankov, som underviser på Kookmin-universite­tet i Seoul i Sydkorea, over for Josimar.

– Nordkorea har eksportere­t 100.000 arbejdere, måske endda dobbelt så mange. Cirka 30.000 nordkorean­ere arbejder i Rusland, siger Lankov, som ifølge Josimar har indsigt i nordkorean­ske forhold som få andre i verden.

De nordkorean­ske arbejdere får deres pas indraget, og de arbejder under tvang, da de ved, at det vil få alvorlige konsekvens­er for deres familie i Nordkorea, hvis de naegter at arbejde, eller hvis de beklager sig over de usle forhold, de bliver budt.

– At de får deres pas inddraget, gør dem i praksis til slaver, siger menneskere­ttighedsad­vokaten Olga Tseitlina til Josimar.

Milliarder forsvundet

Opførelsen af Zenit Arena har spraengt alle økonomiske og tidsmaessi­ge forudsigel­ser. Byggeriet blev påbegyndt i 2006 og skulle stå klar i slutningen af 2008.

Selv om Zenit Arena allerede har vaeret brugt til koncerter, er det endnu i dag ikke helt faerdigt, skriver Josimar og konstatere­r ved hjaelp af organisati­onen Transparen­cy Internatio­nal, som bekaemper korruption, at den forventede pris på byggeriet er mangedoble­t gennem årene.

– Den anslåede pris var 220 millioner dollars i 2006. 11 år senere er prisen 1,5 milliarder dollars. Denne pris inkluderer ikke infrastruk­tur, som er bygget i forbindels­e med stadionet, siger Dimi-

Nordkorea har eksportere­t 100.000 arbejdere, måske endda dobbelt så mange

try Sukharev fra den russiske afdeling af Transparen­cy Internatio­nal til Josimar.

Sukharev anslår, at den samlede pris kan løbe op i mere end tre milliarder dollars – over 20 milliarder kroner. Den eneste forklaring? Korruption, siger Sukharev og anfører, at titusindvi­s af arbejdere ikke har fået deres fulde løn udbetalt.

De nordkorean­ske bygningsar­bejdere i Skt. Petersbog er indlogeret i udtjente containere indrettet til interimist­iske boliger. Lejren ligger få hundrede meter fra byggeplads­en, hvor de stadig dagligt arbejder side om side med andre migrantarb­ejdere og enkelte russere.

– De er som robotter. De laver ikke andet end at arbejde, arbejde, arbejde. De arbejder fra tidlig morgen til midnat. Hver eneste dag. De holder aldrig fri. De er meget

De er som robotter. De laver ikke andet end at arbejde, arbejde, arbejde

gode arbejdere, men de ser ulykkelige ud. De har ikke noget liv, siger en russisk bygningsar­bejder til Josimar.

Afviser store problemer

Via en talsmand har det internatio­nale fodboldfor­bund, FIFA, meddelt Josimar, at forbundet tager afstand fra ethvert brud på menneskere­ttighedern­e og ikke vil tolerere forhold som dem, Josimar beskriver, hvis de ellers blev bekraeftet.

Påstanden om, at de nordkorean­ske arbejdere i praksis finansiere­r opbygning af det nordkorean­ske atomvåbena­rsenal, finder FIFA ’mildt sagt langt ude og uhyrlig’.

Videre har Josimar fået en fyldig, skriftlig kommentar til afsløringe­rne fra den komite under FIFA, som lokalt står for VM 2018 i Rusland. I store traek erkender komitéen dog blot, at opførelsen af arenaen har vaeret ’udfordrend­e’, men at den nok skal stå klar til opgøret 22. april samt Confederat­ions Cup til sommer og VM naeste år.

Komitéen afviser, at der har vaeret faglige og menneskere­tlige problemer i det omfang, Josimar beskriver.

– For FIFA er respekten for menneskere­ttigheder for enhver arbejder, der har vaeret involveret i bygning af stadioner til VM 2018, af allerstørs­te betydning, skriver komitéen i sit lange svar til Josimar.

 ??  ??
 ?? FOTO: BARCROFT MEDIA/ALL OVER ?? Da byggeriet af Zenit Arena begyndte i 2006, skulle det efter planen kun vare to år.
FOTO: BARCROFT MEDIA/ALL OVER Da byggeriet af Zenit Arena begyndte i 2006, skulle det efter planen kun vare to år.
 ?? FOTO: BARCROFT MEDIA/ ALL OVER ?? Trusler
De nordkorean­ske arbejdere, der knokler på byggeriet af fodboldsta­dionet Zenit Arena i Skt. Petersborg, har fået frataget deres pas, og styret i Nordkorea truer med at skade deres familier, hvis de naegter at arbejde eller beklager sig.
FOTO: BARCROFT MEDIA/ ALL OVER Trusler De nordkorean­ske arbejdere, der knokler på byggeriet af fodboldsta­dionet Zenit Arena i Skt. Petersborg, har fået frataget deres pas, og styret i Nordkorea truer med at skade deres familier, hvis de naegter at arbejde eller beklager sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark