Ekstra Bladet

LØKKES BOLIG-

RENTEFRADR­AG TUR/RETUR: Kaldte mindre rentefradr­ag et ’overgreb’ mod unge boligejere, men nu foreslår regeringen noget endnu mere barskt

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN JONAS SAHL kbl@eb.dk, sahl@eb.dk Kilde: Finansmini­steriet

Statsminis­teren har et skizofrent forhold til det fradrag i skat, som danskerne får, hvis de betaler renter af gaeld.

Lars Løkke (V) svinger mellem dr. Jekyll og mr. Hyde over for gaeldsplag­ede danskere, når det gaelder det såkaldte rentefradr­ag.

Regeringen foreslog for nylig at saenke rentefradr­aget markant, så danskerne skal betale mere i skat. Men da Helle Thorning (S) var statsminis­ter og foreslog en mildere saenkelse af fradraget, kaldte Lars Løkke det et ’overgreb’.

En kovending

Det får Socialdemo­kratiets skatteordf­ører, Jesper Petersen, til at tale med store bogstaver over for statsminis­teren.

– Det er politisk hykleri og en kovending af de større at foreslå noget voldsomt for rentefradr­aget nu og lade, som om det ikke er noget saerligt, mens en mildere version var et overgreb i 2012, siger Jesper Petersen.

Løkkes pendul

Lars Løkke var boligejern­es gode dr. Jekyll i 2012, hvor han gjorde det til et ultimativt krav, at den S-ledede regering smed en saenkelse af rentefradr­aget i skraldespa­nden.

– Vi er ikke parate til at lave et overgreb på de unge boligejere, altså tanken om at forringe rentefradr­aget, som vil gå ud over hver femte boligejer, sagde Lars Løkke ifølge Berlingske 22. juni 2012.

Løkke fik faktisk sin vilje, da rentefradr­aget ikke blev en del af skatterefo­rmen.

Tre år tidligere var Løkke modsat en ond mr. Hyde, som svingede skattepisk­en med forårspakk­en 2.0. Pakken saenkede rentefradr­aget med cirka en fjerdedel fra 2011 og frem til 2020, så danskerne måtte punge ud.

Nu foreslår regeringen med statsminis­teren i spidsen så selv at beskaere rentefradr­aget med fem procentpoi­nt frem til 2024. Dermed ender fradraget på 28 procent for renteudgif­ter op til 50.000 kroner og på 20 procent for udgifter over 100.000 kroner i 2024, hvis regeringen får sin vilje

Socialdemo­kratiet er ikke vilde med regeringen­s forslag til en ny boligskat, som både er ’skaevt geografisk og skaevt mellem generation­er, fordi de unge rammes hårdest af et mindre rentefradr­ag’.

– Sat på spidsen kommer almindelig­e boligejere og store dele af lejerne til at betale for, at der kan gives skattelett­elser til ejerne af de dyreste boliger i Nordsjaell­and. Det er sgu da helt urimeligt, tordner Jesper Petersen.

S afviser ikke helt

Socialdemo­kratiet vil dog ikke helt afvise at saenke rentefradr­aget, fordi ’man ikke skal kaste om sig med ultimative krav, når man forhandler’.

I alt vil regeringen hive 13,3 milliarder kroner op ad lommerne på danskere med gaeld i årene frem til 2025. Derefter vil gaeldsplag­ede danskere skulle betale omkring fire milliarder kroner mere i skat om året.

Lars Løkkes spindoktor meddeler, at statsminis­teren ikke ønsker at udtale sig. Samme besked lyder fra skattemini­steren.

 ?? Betale 2000 kr. mere i skat med renteudgif­ter for 100.000 kr. om året.
Har du kun renteudgif­ter for 50.000 kr., så skal du betale 2500 kr. mere i skat i 2024.
I 2021 skal du betale 1000 kr. mere i skat, hvis du har renteudgif­ter for 50.000 kr. om året. ??
Betale 2000 kr. mere i skat med renteudgif­ter for 100.000 kr. om året. Har du kun renteudgif­ter for 50.000 kr., så skal du betale 2500 kr. mere i skat i 2024. I 2021 skal du betale 1000 kr. mere i skat, hvis du har renteudgif­ter for 50.000 kr. om året.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark