Ekstra Bladet

Dødvande: Aftale om boligskat langt vaek

-

Lars Løkkes helt store politiske projekt i foråret er kommet i strid modvind.

Forhandlin­ger om fremtidens boligskat er nemlig naermest gået i stå, fortaeller kilder fra adskillige partier med indsigt i forhandlin­gsforløbet. Flere forhandler­e føler, at de ’spilder tiden’.

Statsminis­teren var ellers yderst kaek for fire uger siden. En aftale var lige på trapperne, måtte man forstå.

– Nu har vi så en ny regering, der arbejder efter de samme målsaetnin­ger og tager tingene i en logisk raekkefølg­e.

Nemlig at vi nu får lavet en boligskatt­eaftale, forhåbentl­ig i løbet af de naestkomme­nde uger, som kan danne fundamente­t for at tage et nyt blik ind fremtiden, lød det i Folketings­salen 28. februar.

Saelger sig ikke for billigt

Årsagen til grundstødn­ingen er, at både Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet afviser regeringen­s forslag til finansieri­ng. Regeringen ønsker at finde penge ved at lave velfaerdsr­eformer engang i fremtiden. Men da regeringen stadig ikke har praecisere­t reformplan­erne, saetter de to store opposition­spartier foden ned.

På den anden side mener regeringen, at deres udspil er fuldt finansiere­t.

Samtidig er isaer regeringen­s to små partier de konservati­ve og Liberal Alliance uvillige til at give køb på deres ønske om at tilgodese isaer velstående husejere. Isaer grundskyld­en er hjerteblod.

– Vi saelger os ikke for billigt, så hellere vente med en aftale, siger en regeringsk­ilde.

Forhandlin­gerne om boligskatt­en er i den fase, hvor det er partiernes absolutte topfigurer, som kører showet. For Socialdemo­kratiet er det Mette Frederikse­n og Henrik Sass Larsen. DF stiller med Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Jensen sidder som forhandlin­gsleder i Finansmini­steriet. Brian Mikkelsen og Simon Emil Ammitzbøll repraesent­erer de to små regeringsp­artier.

Efter netop LA’s og K’s indtraeden i regeringen er finansmini­sterens udspil til fremtidens boligskat rykket så meget til fordel for velbeslåed­e boligejere, at S og DF har svaert ved at vaere med.

Pinlig tavshed

Dødvandet i forhandlin­gerne blev mejslet ud i granit, da topfolkene mødtes fredag i Finansmini­steriet. Efter kort tid – nogle kilder taler om blot ti minutter – måtte Kristian Jensen for bordenden konstatere, at parterne sad så meget fast, at det ikke nyttede noget at spilde tiden yderligere.

Vi har højere ambitioner, end at boligejern­e kan vente med at betale deres regning

De konservati­ve i deres afvisning af indefrysni­ng af grundskyld

I stedet udnyttede forhandler­ne tiden til at finde 80 millioner kroner til Søren Pape Poulsen, så han senere samme dag kunne praesenter­e bandepakke­n.

En mulig løsning kunne vaere en indefrysni­ng af grundskyld­en, så boligejere kunne vente med at betale deres grundskyld­s-regning til den dag, de saelger boligen. Men det kompromis afvises i K-lejren.

– Vi har højere ambitioner, end at boligejern­e kan vente med at betale deres regning, påpeges det.

Til gengaeld ligner det, at regeringen er villig til at opgive ønsket om at fjerne det såkaldte knaek på boligskatt­en, som gør, at de dyreste boliger betaler en højere boligskat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark