Ekstra Bladet

Teenagere faengslet for at støtte Islamisk Stat

18- og 19-årig naegter sig skyldige i at overtraede terrorlov

- METTE FLECKNER fleck@eb.dk MALLING: FRDERIKSVA­ERK: HJØRRING: SVENSTRUP: RUDKØBING: MIDDELFART: ODENSE:

To danske teenagere havde en drøm om at melde sig under de sorte faner hos Islamisk Stat i Syrien.

Det mener i hvert fald politiet, som har sigtet de to for at overtraede terrorlovg­ivningen ved at forsøge at lade sig hverve til IS.

Sagen kom frem i lyset i går, efter at den i dagevis havde vaeret holdt hemmelig.

De to unge blev nemlig anholdt 17. marts af tyrkisk politi og siden begaeret udleveret til Danmark.

Rolige i retten

Under et hemmeligt retsmøde i weekenden blev sagen vurderet af en dommer, som beskyttede de unge med et forbud mod at naevne deres navne offentligt.

Efter at teenagerne tirsdag var bragt til landet, skulle Dommeren har kun varetaegts­faengslet de to unge på begrundet mistanke om, at de har forsøgt at fremme Islamisk Stats virksomhed.

de så selv for dommeren i går.

Det var to umiddelbar­t almindelig­e knaegte med indvandrer-baggrund, som roligt satte sig midt i retslokale­t i Glostrup flankeret af betjente i civil.

Den 19-årige havde briller på og en moderne korthårsfr­isure. Han lignede prototypen på klassens kloge og lidt indadvendt­e dreng, som han sad tavs med armene beskyttend­e over kors. Den anden var mindre og spinkel og

havde en grå, halvlang frakke på.

Begge naegter sig skyldige. Men hvad detaljerne i sigtelsen går på, og hvad de unge forklarede under grundlovsf­orhøret, er indtil videre hemmeligt. Dommeren besluttede at lukke dørene for offentligh­eden.

Bag tremmer

Efter et flere timer langt retsmøde valgte dommeren at faengsle de to unge til 21. april. Dog mente hun ikke, at

der var tilstraekk­eligt begrundet mistanke for, at de ville deltage i kamphandli­nger.

I stedet er de faengslet på en mistanke om, at de har ’forsøgt at fremme Islamisk Stats virksomhed’, som det hedder.

For nylig har Center for Terroranal­yse under PET vurderet, at mindst 145 personer er rejst til Syrien og Irak for at deltage i kampe siden 2012.

En del af dem er endnu ikke

kommet retur. Hver fjerde vurderes at vaere blevet draebt. Andre sager venter på at komme for retten.

I juni sidste år var den første sag mod en decideret Syrien-kriger herhjemme for retten. Da blev en 24-årig dansk-kurdisk mand idømt syv års faengsel.

Den sag vurderes i øjeblikket af Østre Landsret, da anklagemyn­digheden mener, at manden skal fratages sit danske statsborge­rskab.

En 50-årig mand har anmeldt et tyveri af sin pung, der skete, mens han besøgte en café. Her havde han haengt sin jakke over en stoleryg, og da han skulle hjem, opdagede han, at pungen var blevet stjålet. Gerningsma­nden beskrives som 40-45 år og gul i huden.

Tre personer har forsøgt at begå tyveri mod en butik på Bredgade. Først kom to personer ind i butikken, hvor de bad om hjaelp til at finde noget vin. Derefter kom en tredje ind og sneg sig om bag disken, hvor han fra baglokalet stjal flere kartoner cigaretter.

Under et faerdselsu­held på Frederiksv­aerksvej påkørte en 50-årig motorcykli­st – der kom kørende i østlig retning – en 65-årig kvinde, der til fods krydsede vejen. Begge parter blev kørt på skadestuen til behandling, oplyser politiet.

Her stoppede en politipatr­ulje en BMW på Børsen. Bilens fire daek rakte ud over skaermkass­erne, og der var desuden eftermonte­ret LED-lysstriber i forlygtern­e på bilen. Køretøjet er derfor indkaldt til syn, ligesom den 21-årige fører af bilen er sigtet i forbindels­e med det ulovlige udstyr.

Natten til i går blev der stjålet en minilaesse­r fra rideklubbe­n på Dallvej. Hallen på adressen var aflåst med en haengelås, men tyvene klippede låsen og og skaffede sig adgang til området. Formentlig er minilaesse­ren fragtet fra rideskolen på en trailer, viser sporene efter køretøjet.

Her skete der trafikuhel­d på Statenevej i sydlig retning, hvor en bilist ville foretage et venstresvi­ng. I den forbindels­e satte han hastighede­n ned samtidig med, at han aktiverede blinklyset. Han overså dog, at en anden bil havde påbegyndt en overhaling, og her skete påkørslen.

En kvinde blev udsat for tricktyver­i af roma-typer på en pplads ved Rema1000, mens hun var ved at laegge varer ind i bagagerumm­et på sin bil. Hun blev afledt, mens en anden stjal hendes pung, der lå på forsaedet.

To yngre maend blev set forøve haervaerk og indbrud. De sparkede et kaeldervin­due ind. En havde armygrøn jakke og blå kasket på.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark