Ekstra Bladet

Esben Lunde har fyldt mig med løgn

Politisk flertal mener, at fødevaremi­nisteren har løjet og skjult oplysninge­r for Folketinge­t

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

Esben Lunde Larsens liv som minister haenger i en tynd tråd. I morgen kan han vaere fortid. Esben Lunde Larsen (V) kan vaere fortid som miljø- og fødevaremi­nister i morgen, hvor han af Dansk Folkeparti og rød blok er indkaldt i hastesamrå­d for at lyve for Folketinge­t.

– Han har løjet over for mig både mundtligt og skriftligt. Det er ikke saerlig fremmende for samarbejde­t. Det skaber mistillid, siger Dansk Folkeparti­s fiskeriord­fører Ib Poulsen.

Han er klar til at svinge svaerdet over Esben Lunde, der ifølge et flertal i Folketinge­t har skjult vigtige oplysninge­r om muligheder for at gribe ind mod fiskeriets såkaldte ’kvotekonge­r’.

Altså meget økonomisk staerke og magtfulde fiskere, som via stråmaend og såkaldte ’konefinter’ kontroller­er store kvoter, mens mindre fiskere må laegge op.

– Når jeg sidder overfor ministeren, så ved jeg ikke, om han fylder mig med løgn eller sandhed. Det er ikke saerligt tillidsska­bende, at han lyver overfor mig, fastslår Ib Poulsen, der kalder det saerligt skaerpende, at Lunde Larsen har løjet overfor regeringen­s støttepart­i.

Kvotekonge­rne

Allerede torsdag morgen har DF gruppemøde, hvor tilliden til Esben Lunde skal drøftes, forklarer Ib Poulsen. Hvad der derefter sker, vil DF-ordføreren ikke tage stilling til endnu.

Socialdemo­kratiets fiskeriord­fører Simon Kollerup kalder det helt uacceptabe­lt, at fødevaremi­nisteren har skjult oplysninge­r for Folketinge­t.

– Det er dybt alvorligt, når en minister taler usandt og holder vigtige oplysninge­r tilbage for Folketinge­t. Ministeren har trods gentagne opfordring­er tilbagehol­dt vigtig viden for Folketinge­t. Det er selvfølgel­igt helt uacceptabe­lt, siger Simon Kollerup.

Det er Berlingske, som har skaffet et dokument fra en styrelse under Miljø- og Fødevaremi­nisteriet, som viser, at Esben Lunde har skjult muligheder­ne for at stramme op overfor de såkaldte kvotekonge­r for Folketinge­t.

DF’s Ib Poulsen – og et flertal i Miljø- og Fødevareud­valget – har gang på gang efterspurg­t muligheder for at stramme op på lovgivning­en overfor de såkaldte kvotekonge­r. Men det har Esben Esben Lunde Larsen afviser i et svar til Berlingske, at han har tilbagehol­dt oplysninge­r.

’Jeg forstår ikke, hvis partierne skulle opleve, at jeg taler usandt. Jeg er ikke blevet forelagt Landbrugs- og Fiskeristy­relsens idékatalog med 16 idéer’, skriver han til avisen. Lunde afvist var muligt.

Ifølge ministeren kunne man kun bede kvotekonge­rne om udfylde nogle tro- og love-erklaering­er om, at de ikke har reel kontrol over fiskeriet af de kvoter, som de kautionere­r økonomisk for.

Nu viser dokumentet, som Berlingske har gravet frem, at Esben Lundes ministeriu­m siden 9. december 2015 har haft et helt idekatalog. Det indeholder 16 mulige opstramnin­ger, som DF laenge har efterspurg­t.

 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN ??
FOTO: JACOB EHRBAHN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark