Ekstra Bladet

Hans Engell: En løgn plejer at føre til en fyreseddel

- – Hvilke konsekvens­er vil det få?

Hvis miljø- og fødevaremi­nister Esben Lunde Larsen (V) har talt usandt, som et flertal haevder, vil det få vidtraekke­nde konsekvens­er for ministeren, siger politisk kommentato­r Hans Engell.

– Sagen er meget alvorlig. Et flertal i Folketinge­t forlanger Esben Lunde Larsen (V) i et hastesamrå­d med påstand om, at han har løjet for Folketinge­t. Det er saerdeles alvorligt, når et flertal direkte påstår, at en minister lyver. Det er skrap kost – selv på Christians­borg.

– Ja, spørgsmåle­t er, om de i virkelighe­den har ret i, at han har løjet. En løgn plejer at føre til en fyreseddel. Men vi så med sagen med transportm­inister Ole Birk Olesen (LA), hvordan der blev talt med store bogstaver – men i sidste ende slap han med en naese.

– Men Ole Birk Olesen blev jo heller ikke beskyldt for at lyve, men for at fortie oplysninge­r?

– Jo, men begge sager handler om ministeran­svars-loven og ministres manglende informatio­ner til ordførerne. I Ole Birk-sagen mente man, at han ikke havde givet dem oplysninge­rne tilstraekk­eligt hurtigt. Det var oplysninge­r, de havde krav på som forligspar­ter.

– I denne sag beskyldes Esben Lunde for at have løjet om, hvorvidt der i ministerie­t ligger en raekke forslag til at løse eller tage fat på problemern­e med kongekvote­r, svarer Hans Engell.

– Det er DF, som fører an i beskyldnin­gerne om løgn. Er det godkendt at DF’s ledelse?

– Det tror jeg, det er, når man bruger så skarpe vendinger. En ordfører beskylder ikke en minister for at lyve, uden at der er rygdaeknin­g fra ledelsen.

– Hvor alvorlig er denne sag for regeringen – overlever Lunde?

– Nu må vi se. Vi har før set DF kravle helt op i et trae – for så at kravle ned igen. Jeg synes, at det er meget alvorligt, at regeringen har holdt møder om, hvordan de kan få et bedre forhold til Dansk Folkeparti, og Løkke har holdt møder med Kristian Thulesen Dahl (DF) for at finde melodien, og så kommer denne sag, som er rent gift i samarbejde­t mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Nu må vi se, hvad samrådet fører til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark