Ekstra Bladet

BLEV PRINSESSE Stod den britiske efterretni­ngstjenest­e bag ulykken, hvor den populaere Diana blev draebt, eller omkom den tidligere prinsesse i et simpelt biluheld?

I

- NICOLINE SØRENSEN

For snart 20 år siden mistede prinsesse Diana livet i en bilulykke i en tunnel i det centrale Paris.

Forud for ulykken var bilen med den folkekaere Diana blevet forfulgt af paparazzi-fotografer, men fransk politi konkludere­de efterfølge­nde, at ulykken var et resultat af, at bilens chauffør havde drukket og kørte med for høj fart.

Chaufføren mistede kontrollen med køretøjet, og sammen med Diana mistede også hendes elsker, Dodi Fayed, og bilens chauffør livet. Kun Dianas bodyguard, Trevor Rees-Jones, overlevede ulykken.

Ifølge mediet The Telegraph er en af de mest velkendte konspirati­onsteorier om prinsessen­s død, at Diana ved sin død skulle vaere gravid med Dodi Fayeds barn, og at en forlovelse mellem parret var på vej.

Diana, der i forvejen var mor til prinserne William og Harry, blev skilt fra prins Charles i 1996, og ifølge konspirati­onsteoreti­kere ville det britiske kongehus ikke kunne tåle den skandale, som det ville udløse, hvis Lady Di så kort tid efter den officielle skilsmisse giftede sig igen – og så endda med en mand, der ikke var kristen.

Derfor lød rygterne, at prinsessen­s død ikke var en ulykke, men naermere en nøje orkestrere­t måde at slippe uden om skandalen på.

Overvågede prinsessen

Richard Tomlinson, der var blevet bortvist fra den britiske efterretni­ngstjenest­e, hvor han var tidligere MI6agent, står bag en anden populaer konspirati­onsteori.

Han beskyldte den britiske efterretni­ngstjenest­e for i måneder op til Lady Dianas død at have overvåget prinsessen, og han haevdede, at hendes død lignede de henrettels­esplaner, som tjenestens agenter i 1992 havde planlagt for den serbiske praesident.

Kritikere af denne teori fremhaever Richard Tomlinsons bortvisnin­g fra efterretni­ngstjenest­en som et motiv til at saette sine forhenvaer­ende kollegaer i dårligt lys.

Ifølge The Telegraph fik Richard Tomlinsons anklager dog skabt så meget postyr, at den britiske politistyr­ke, som blev oprettet til at undersøge konspirati­onsteorier om prinsessen­s død, fik bevilget adgang til at undersøge anklagerne.

Efterforsk­erne konkludere­de dog, at der ikke var nogen grund til at give Richard Tomlinson medhold i hans anklager.

Efter ulykken blev den Mercedes, som prinsessen havde kørt i, analyseret. Teknikerne fandt blandt andet spor af hvid maling i bilen.

Mohamed Al-Fayed, der er far til Dodi Fayed, påstod ifølge flere medier, at en hvid Fiat Uno var blevet brugt af hemmelige sikkerheds­styrker til at blokere vejen foran den hurtigkøre­nde Mercedes, så prinsessen­s bil kunne ryste paparazzi-fotografer­ne af sig.

Den hvide Fiat Uno skulle angiveligt have fået bilen til at forulykke og hamre ind i tunellens side med høj fart. Ingen hvid Fiat Uni blev dog nogen sinde fundet og forbundet til ulykken.

Mohamed Al-Fayed bemaerkede ifølge flere medier i 2003, at der var omkring ti tv-overvågnin­gskameraer placeret langs den rute, som Diana og hendes følge kørte den skaebnesva­ngre aften.

Blandt de ti kameraer skulle der angiveligt også have vaeret et kamera, som overvågede indgangen til den tunnel, hvor bilen kørte galt, men der er aldrig blevet offentligg­jort optagelser fra bilens flugt gennem Paris eller selve ulykken.

Dette har fået flere til at spekulere på, om nogen bevidst holder billederne fra Dianas sidste aften skjult.

Sikkerheds­seler tjekket

Fransk politi kunne efter ulykken konkludere, at hverken Lady Di eller Dodi Fayed havde haft deres sikkerheds­sele spaendt, da den store Mercedes forulykked­e i høj fart. Det har fået nogle konspirati­onsteoreti­kere til at spekulere i, om parrets sikkerheds­seler var blevet saboteret.

Ulykkens franske efterforsk­ningshold konkludere­de i 1998, at alle bilens sikkerheds­seler havde vaeret funktionel­le, da ulykken fandt sted. Men da bilvraget efterfølge­nde blev fragtet til England, blev der sået et lillebitte frø af tvivl.

Ifølge The Telegraph analysered­e man sig i 2005 frem til, at alle bilens sikkerheds­seler på naer Dianas virkede, men modstander­e af denne teori har påpeget, at selen med stor sandsynlig­hed kunne vaere blevet beskadiget i ulykkesøje­blikket.

Det virker usandsynli­gt, at bilens chauffør, Henri Paul, på forhånd skulle have planlagt at forulykke med bilen, idet han også selv med stor sandsynlig­hed ville miste livet ved kollisione­n.

Men nogle konspirati­onsteoreti­kere peger på, at den franske chauffør angiveligt blev betalt af den nationale sikkerheds­tjeneste. Baggrunden for denne teori er dog saerdeles tynd, da konspirati­onsteoreti­kere bygger idéen på den antagelse, at chaufføren ved sin død skulle vaere i besiddelse af en stor sum penge, som han angiveligt fik fra personer inden for sikkerheds­tjenesten.

Henri Paul mistede ved ulykken selv livet, og rygterne er aldrig blevet hverken be- eller afkraeftet.

Kilder: The Telegraph, The Huffington Post, Wikipedia, The Independen­t, CNN, News.com.au, Wikipedia, Sunday People

Den hvide Fiat Uno skulle angiveligt have fået bilen til at forulykke Hverken Lady Di eller Dodi Fayed havde deres sikkerheds­sele spaendt

 ?? FOTO: AP ?? Agenten Richard Tomlinson påstod, at den britiske efterretni­ngstjenest­e kunne stå bag prinsessen­s død.
FOTO: AP Agenten Richard Tomlinson påstod, at den britiske efterretni­ngstjenest­e kunne stå bag prinsessen­s død.
 ?? FOTO: AP ?? Diana sammen med Dodi Fayed ved den franske riviera en uges tid inden ulykken.
FOTO: AP Diana sammen med Dodi Fayed ved den franske riviera en uges tid inden ulykken.
 ?? FOTO: AP ?? Tunnellen, hvor det gik galt.
FOTO: AP Tunnellen, hvor det gik galt.
 ?? FOTO: AP ?? Mohamed Al-Fayed har aldrig accepteret, at hans søn og prinsessen døde i en simpel ulykke.
FOTO: AP Mohamed Al-Fayed har aldrig accepteret, at hans søn og prinsessen døde i en simpel ulykke.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark