Ekstra Bladet

Thyborøn-fisker med otte skibe: Jeg er bare en lille fisk

- KARSTEN GØTTLER kag@eb.dk

For Thyborøn-fiskeren John-Anker Hametner Larsen er ordet kvotekonge misvisende.

– Det har en forkert klang. Fiskekvote­r er en handelsvar­e, som er et god for dansk fiskeri. Min virksomhed gik død, hvis der ikke var såkaldte kvotekonge­r, som vi kunne leje os ind hos, siger den 47-årige vestjyde.

Han er chef for 45 ansatte i en flåde på otte fiskerifar­tøjer, som har ligget stille siden midten af januar. Men i morgen står de atter til havs i et umaettelig­t industrifi­skeri efter tobis i Nordsøen.

John Anker har arbejdet sig op i en barsk branche. For ni år siden var han taet på konkurs. I dag ejer han rederiet Hametner med otte skibe, en restaurant, ejendomme og et firma, der lejer stole og borde ud til fester.

Stor omsaetning

– Min fiskerifor­retning omsaetter for 86 mio. kroner. Det kommer man ikke sovende til, men i den store sammenhaen­g er jeg en lille fisk. Og i øvrigt er mine skibe ved at vaere godt slidt ned. Men de holder da forretning­en kørende indtil videre.

– Mine egne fiskekvote­r udgør ca. 30 procent af fangsten. Resten lejer vi os frem til – ligesom når landmanden forpagter jord.

John Anker afviser, at han er bonkammera­t med statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen eller får modydelser for de penge, han ad fire omgange har samlet ind til Løkkefonde­n – senest i januar

– Jeg var selv en vaerre rod i mine unge dage. Hvis ikke nogen havde samlet mig op, var jeg endt i noget snavs. Derfor støtter jeg Løkkefonde­n.

Mine egne fiskekvote­r udgør ca. 30 procent af fangsten. Resten lejer vi os frem til

De gør et kanongodt stykke arbejde, siger John Anker over en kop kaffe i hovedkvart­eret ved Nordsøkaj i Thyborøn Havn.

– Og nej, jeg har ikke støttet Venstre med bidrag ud over det kontingent, jeg indbetaler til partiet, siger han.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ??
FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark