Ekstra Bladet

Terror-sigtet kom her i moskéen

GRIMHØJ-TALSMAND:

- KRISTIAN KORNØ DENIZ SERINCI kkr@eb.dk

En af de terror-sigtede, som 17. marts blev anholdt af tyrkisk politi under mistanke for at tilslutte sig Islamisk Stat, har haft sin gang i den omstridte Grimhøjmos­kéen i Aarhus. Det bekraefter moskéens talsmand, Oussama el-Saadi, over for Ekstra Bladet.

Den 19-årige, unge mand blev anholdt i Tyrkiet sammen med en 18-årig mand og muligvis en kvinde. De er alle mistaenkt for at ville tilslutte sig Islamisk Stat i Syrien. Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r er de to maend fra Aarhus, og i hvert fald den ene er kommet i Grimhøjmos­kéen, hvor op mod 24 Syrien-krigere tidligere har haft deres gang. Det er dog nogle måneder siden, den terror-sigtede sidst har vaeret i Grimhøjmos­kéen, fortaeller Oussama el-Saadi.

– Han er kommet her, men jeg har ikke set ham laenge. Han er også kommet i flere andre moskéer her i Aarhus. Det er et åbent sted, og der kommer mange mennesker, så vi har ikke styr på alle. Men så vidt jeg ved, er han den eneste herfra, der er rejst de seneste tre år. Det er vel meget flot, siger talsmanden.

Hemmeligt retsmøde

De to unge maend og sandsynlig­vis kvinden blev efter anholdelse­n i marts begaeret udleveret til Danmark. Under et hemmeligt retsmøde i weekenden fik de sigtede et navneforbu­d, så man ikke må naevne deres navne i forbindels­e med sagen.

Ifølge DR var det også i lørdags, at den unge kvinde blev faengslet i fire uger for dobbeltluk­kede døre, så politiet hverken kan be- eller afkraefte sigtelsen. Kvinden er fra den københavns­ke vestegn, og hun er den første danske kvinde, der er blevet varetaegts­faengslet for at overtraede terrorlovg­ivningen ved at ville rejse til Syrien. Sidste år blev to 18-årige kvinder også sigtet for at forsøge at rejse ned til terrorgrup­pen, men de blev ikke faengslet.

Naegter sig skyldige

Under retsmødet i Glostrup i går blev de to unge maend varetaegts­faengslet til 21. april, men de naegter sig begge skyldige. Det foregik for lukkede døre, så deres forklaring­er er indtil videre hemmelige for offentligh­eden. Inden dørlukning­en kom det dog frem, at dommeren ikke mente, at der var tilstraekk­eligt bevis til at faengsle dem for at ville kaempe for Islamisk Stat, så de er i stedet faengslet for ’forsøg på at fremme Islamisk Stats virksomhed’.

Center for Terroranal­yse under PET har for nylig vurderet, at mindst 145 danskere siden 2012 har vaeret rejst til Syrien eller Irak for at kaempe. Hver tredje af dem er kvinder.

Det er et åbent sted, og der kommer mange mennesker, så vi har ikke styr på alle

Talsmand Oussama el-Saadi bekraefter, at en af de terrorsigt­ede, som blev anholdt i Tyrkiet 17. marts, har haft sin gang i Grimhøjmos­kéen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark