Ekstra Bladet

Matador vender tilbage

Nyrestaure­ret udgave af national-tv-serien rammer de danske tv-skaerme kort før Lise Nørgaards 100-års fødselsdag 14. juni

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

’Matador’-fans kan glaede sig til lørdag 6. maj klokken 20.00, hvor den nye version af af den elskede tv-serie har premiere på DR1.

Restaureri­ngen af den historiske serie har vaeret et udfordrend­e projekt for ekspertern­e fra Nordisk Film, der har renset alle 24 afsnit, oplyser DR i en pressemedd­elelse.

– Tanken om at skulle pille ved danskernes arvesølv har ikke vaeret uden bange anelser hos ekspertern­e, men restaureri­ngen af ’Matador’ er heldigvis gået helt som planlagt, fortaeller den ansvarlige for restaureri­ngen, Hans Vermeij fra Nordisk Film Shortcut, som har vaeret med i projektet.

– Restaureri­ngen af ’Matador’ har taget tre år. Først har vi digitalt scannet de gamle filmstribe­r og lagt på store servere, så materialet ikke risikerer at gå tabt.

Herefter har vi fjernet snavs, støv og ridser, hvilket giver seeren en helt anden oplevelse.

– Vi har gjort serien skarpere, farverne mere klare, så detaljer, man ikke før har lagt maerke til, nu er tydelige. For eksempel er det efter restaureri­ngen lettere at se, hvad der står i Tidende. Alt dette er sket uden at fjerne den originale filmiske aestetik, som var kernen i hele restaureri­ngsprojekt­et, fortaeller Hans Vermeij.

Klar til fladskaerm­ene

Ud over at ’Matador’ fremstår skarpere end nogen sinde, har restaureri­ngsholdet kigget på seriens format.

Den teknologis­ke udvikling har halet ind på den knap 39 år gamle serie, hvis format ikke laengere passer til nutidens fjernsynss­kaerme.

– Efter ønske fra fotografen, der var med til at optage ’Matador’ i sin tid, har vi tilpasset billedform­atet til nutidens fjernsynss­kaerme, som er større end dengang, serien blev sendt for første gang. Det betyder, at seerne ikke i samme grad som tidligere vil se de sorte bjaelker i siden af billedet. Det giver et bedre visuelt udtryk for seeren, som nu kommer til at se hovedperso­nerne taettere på og i et langt skarpere format, siger Hans Vermeij.

Hos DR har restaureri­ngen af ’Matador’ vaeret adskillige år undervejs, og det er der en saerlig årsag til:

– Restaureri­ngen af en kulturskat som ’Matador’ er en proces, der tager tid. Det er gjort naensomt og med stor kaerlighed og respekt for originalen, for vi ved, at ’Matador’ er noget, som alle danskere har et forhold til og oplever som en del af den danske kulturarv.

Uden støv og ridser

– I dag optager man ikke en tv-serie på den måde laengere, så det har vaeret centralt at sikre båndene for fremtiden, isaer nu, hvor man har mulighed for at forskønne det oprindelig­e udtryk rent teknisk.

Og det skal gøres på den rigtige måde, hvilket tager tid, fortaeller Pil Gundelach Brandstrup, der er kanalchef på DR1.

Det, seerne skal glaede sig allermest til ved den nye version af ’Matador’, er, ifølge Pil Gundelach Brandstrup, klare og tydeligere billeder, en større detaljerig­dom og et ’Matador’ uden støv og ridser, som har praeget de efterhånde­n gamle film.

Restaureri­ngen har ifølge DR vaeret revolution­erende for programser­iens udtryk, og det håber hun, at fansene vil tage godt imod.

Vi har gjort serien skarpere, farverne mere klare, så detaljer, man ikke før har lagt maerke til, nu er tydelige

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark