Ekstra Bladet

’Gift ved første blik’ er blind over for indvandrer­unge

- SIDSTE MÅNED PÅ TRODS AF MEN I MELLEMTIDE­N MÅSKE ER JEG ’GIFT VED FØRSTE BLIK’ SART,

Efter ’Gift ved første blik’ kan parterne hurtigt blive skilt, den mulighed findes ikke ved tvangsaegt­eskab i indvandrer­kredse.

blev min faetter gift med en dansk-afghansk kvinde. Deres bryllup var så eventyragt­igt, at Walt Disney ville stå op af graven kun for at falde død om igen af ren lykke over, at Disney-drømmen lever i bedste velgående i det afghanske minoritets­miljø.

Men modsat det forventeli­ge for unge mennesker nu om dage har min faetter og hans hustru intet kendt til hinanden, før de blev arrangeret gift. Og ja, jeg ved, at det er historien for mange unge, danske par med minoritets­baggrund, men den er god nok.

For min faetter og hans hustru mødte hinanden til en familiefes­t, hvor deres respektive foraeldre udså de to unge mennesker som egnede for hinanden. Knap en måned efter at familierne mødte hinanden for første gang, blev min faetter og den unge kvinde forlovet, i tråd med de afghanske bejler-traditione­r. Og nu er de et nybagt aegtepar. Deres historie er ’Gift ved første blik’.

at der ingen tvang fandt sted, ud over de afghanske normer, hviler der nu et stort pres på det unge par om at få aegteskabe­t til at fungere. Altså på grund af de afghanske normer.

For selv om det unge par ikke har mødt hinanden på egen hånd, vaeret kaerester før aegteskab og slebet kanterne af hinanden af, skal de nu leve lykkeligt til deres dages ende.

Der er ganske enkelt ikke nogen mulighed for at smide håndklaede­t i ringen, uden at de to familier, saerligt kvindens, vil lide under rygter og løftede pegefingre i det afghanske samfund henholdsvi­s i Sverige og Danmark, hvor de hver isaer er opvokset.

Trods det smukke bryllup, som gjorde de fleste unge, danske kvinder med afghansk baggrund til brylluppet grøn af misundelse, kunne jeg ikke lade vaere med at taenke over, at der i dagens Danmark – og Sverige – endnu er unge mennesker, som bliver arrangeret gift.

At for en gruppe unge mennesker, opvokset mellem to kulturer, er det helt normalt at følge traditione­r, der saetter familien over individet. Selv om det arrangered­e aegteskab med en fremmed og dennes familie kan føre til en skilsmisse. For Disney-drømme

har svaere vilkår, når de skal leve op til virkelighe­den. Og fraskilte kvinder med minoritets­baggrund har svaere vilkår i den virkelighe­d, der møder dem i deres ophavsmilj­øer.

er arrangered­e aegteskabe­r, som har mange ulykkelige følger i minoritets­miljøer, gået hen og blevet til primetime-underholdn­ing, som DR1 leverer på fjerde saeson til majoritets­befolkning­en.

Jeg er godt klar over, at jeg laegger mig ud med store dele af befolkning­en herhjemme nu, men er DR1’s etiske kompas sat fuldstaend­ig ud af kraft i søgen efter god underholdn­ing?

Hvordan er et problem i minoritets­miljøerne, som i øvrigt danner grundlag for 24-års reglen, gået hen og blevet noget, som etniske danskere finder underholde­nde, eftersom der laves fjernsyn om det, efterfulgt af alverdens såkaldte parforhold­seksperter, der ugentligt kommentere­r, hvad parrene gør galt?

måske har underholdn­ingsbranch­en brutale vilkår, der presser idéerne til kanten, men ’Gift ved første blik’ er et dyk ned i afgrunden for danskerne at lade sig underholde med.

Konceptet er frastødend­e, dybt privilegie­blindt og hamrende negligeren­de over for de unge danskere med minoritets­baggrund, der netop bliver arrangeret gift. Men modsat deltagere i ’Gift ved første blik’ er der for minoritets­unge ingen chance for at komme ud af aegteskabe­t, så snart kamerahold­et pakker grejet efter fem uger.

Er DR1’s etiske kompas sat fuldstaend­ig ud af kraft i søgen efter god underholdn­ing?

kaldes for et socialt eksperimen­t med mennesker, der har prøvet alt i søgen efter kaerlighed­en. Men interessan­t – og i øvrigt public service – ville vaere, hvis DR1 prøvede et koncept, hvor unge par med minoritets­baggrund, som er blevet arrangeret gift, følges på taet hold.

Det kunne tjene som oplysning for det danske samfund om, hvad unge mellem to kulturer er oppe imod. I stedet for som nu med ’Gift ved første blik’ at virkelige udfordring­er bliver til konstruere­t underholdn­ing.

 ?? FOTO: NIKOLAI LINARES/DR ??
FOTO: NIKOLAI LINARES/DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark