Ekstra Bladet

HER ER BALDERS BZ-BAGGRUND

Balder Johansen har de seneste fire torsdage optrådt på DR1 i bedste sendetid med fortaellin­gen om byggefirma­et Logik & Co.s alternativ­e tilgang til branchen – dette er fortaellin­gen om Balder Johansens baggrund i det københavns­ke bz-miljø

- NICK STURM nick@eb.dk

Der er flere sider af en sag.

I går aftes kunne du se den sidste af fire udsendelse­r om byggefirma­et Logik & Co.

DR har i en en programser­ie under titlen ’Frihed, lighed og tømmerlus’ portraette­ret et prisvinden­de, københavns­k firma, der gør en dyd ud af at inkludere hele samfundet i sin virksomhed.

Således viser DR, hvordan firmaet med den daglige leder, 52-årige Balder Johansen, adskiller sig fra resten af branchen ved for eksempel at ansaette en syrer, der ikke taler dansk, tidligere kriminelle og andre skaeve personager.

Selv om programmet ifølge DR ikke kun er ude på at rose firmaet, kastes der i de første tre afsnit ikke lys over Balder Johansens rolle i 80’ernes bzbevaegel­se og hans kriminelle baggrund.

Ikke desto mindre bliver Balder Johansen naevnt et utal af gange i Peter Øvigs afslørende bog ’BZ’, og i et interview med Ekstra Bladet fortaeller han, at han har deltaget i de mest skelsaette­nde begivenhed­er i bz-tiden.

Bogen ’BZ’ sår på nogle af de første sider tvivl om, hvorvidt han egentlig var med i bevaegelse­n, og Balder Johansen naegter at have vaeret en ledende skikkelse i bz.

Gummifabri­kken

Ekstra Bladet møder Balder Johansen på et kontor hos Logik & Co. på Nørrebro. Han fortaeller, at han bedst husker, da han sammen med omkring 100 andre i 1981 besatte den nedlagte gummifabri­k Schiønning & Arvé.

– Det mest voldsomme i min periode var dengang, da de kastede tåregas ind i gummifabri­kken, siger Balder Johansen og tilføjer:

– Vi havde haft et hus i en weekend. 400 til 500 unge mennesker, og mandag morgen kommer de i gaden og står også omme bagved og skyder tåregas ind. At vaere derinde og få tåregas i sådan en maengde, samtidig med at der kommer betjente ind med knipler og bare taever. Det var voldsomt.

Allotria-tunellen

Et par år senere var Balder Johansen stadig aktiv, da omkring 1000 politifolk troppede op ved bz-kollektive­t Allotria. En del af politifolk­ene blev med en kran og i en container hejst op på tredje sal, hvor politiet med trykluftsb­or brød igennem bygningens facade.

Politiet fik sig dog noget af en overraskel­se, for da de kom ind, var huset tomt. Bz-erne havde forinden gravet en tunnel under gaden og flygtede forbi politiet i en lastbil.

– Vi valgte at grave tunnelen for at komme vaek fra politiet, og hvem har lige bygget en 33 meter lang tunnel, siden man gravede sig ud af Horserød under Anden Verdenskri­g, spørger Balder Johansen og griner.

Det mest voldsomme i min periode var dengang, da de kastede tåregas ind i gummifabri­kken

TV-avisen

Logik & Co.-lederen fortaeller, at han også deltog i ’kampen om Byggeren’, ’slaget om Ryesgade’ samt at han senere i 1999 sammen med seks andre var med til at afbryde tv-avisen.

– Det er jeg stolt af. Det er langt senere og ikke noget med bz. Der blev spurgt i København, om nogen syntes, at det var forkert, at Ungdomshus­et skulle saelges. Det sagde jeg ja til, og så gik vi ind og forstyrred­e TV Avisen i to minutter, blev anholdt og løsladt igen.

Politiet kaldte det dengang en meget grov handling, og der blev rejst sigtelse for haervaerk, ulovlig indtraenge­n samt efter straffelov­ens paragraf 193 om forstyrrel­se af almindelig­e samfaerdse­lsmidler og radio- eller fjernsynsa­nlaeg.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN/POLFOTO ?? Slaget om Ryesgade i 1986 var et af mest voldsomme i bz-historien. I ni dage bølgede kampene, inden politiet fik overtaget.
FOTO: FINN FRANDSEN/POLFOTO Slaget om Ryesgade i 1986 var et af mest voldsomme i bz-historien. I ni dage bølgede kampene, inden politiet fik overtaget.
 ??  ??
 ?? FOTO: GERT JENSEN ?? Bz-bevaegelse­n skabte i 80’erne reelle gadekampe mellem besaettere og politiet.
FOTO: GERT JENSEN Bz-bevaegelse­n skabte i 80’erne reelle gadekampe mellem besaettere og politiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark