Ekstra Bladet

Kirsten druknede i åen det kunne vaere undgået

- KARSTEN GØTTLER PRIVATFOTO kag@eb.dk

Det er umuligt at sige, om 72årige Kirsten Rasmussens død kunne vaere undgået. Men man kunne have gjort mere for at forhindre den konfuse kvinde i at vaere til fare for sig selv.

Politiet tog for let på sagen. Havde de sendt en hundepatru­lje, var hun hurtigt blevet fundet.

Sådan tegner billedet af hustruens død sig for både enkemanden, Jens Hou, og parrets naboer fire dage efter druknetrag­edien i en baek blot 200 meter fra hjemmet i Skovby ved Aarhus.

Borte to gange på et døgn

Det sidste døgn af sit liv var den sygdomssva­ekkede Kirsten Rasmussen meldt forsvundet hele to gange. Anden gang kom hun aldrig hjem. Torsdag middag i sidste uge blev hun fundet liggende med kroppen på land og hovedet under vand i et lille vandløb.

Både naboer og enkemanden Jens Hou fortaeller til Ekstra Bladet, at Kirsten Rasmussen burde have vaeret indlagt allerede efter den første forsvinden forrige onsdag. Da dukkede hun pludselig op tidligt om morgenen syngende for fuld hals på naboens gårdsplads. Iført en frakke og ikke en trevl inden under.

Bopaelen en losseplads

– Hun stod og skrålede en sølvbryllu­pssang. Klokken var fem, og det var frostvejr. Min kone fik hevet hende ind i køkkenet. Hun var tydeligvis forkommen og helt fjern, men efter noget kaffe og en bid brød livede hun op, fortaeller naboen, Finn Skytte.

Hans hustru Pia og parrets datter, der arbejder i aeldreplej­en, ventede et par timer, inden de fulgte den 72årige kvinde hjem. Men da de så bopaelen, der bag gardinerne lignede en losseplads, besluttede de at kontakte politiet, som sendte en lokal landbetjen­t.

– Også han så de kummerlige forhold og burde have tilkaldt de sociale myndighede­r eller en laege, fortaeller Finn Skytte.

Op ad formiddage­n fik man kontakt med Kirsten Rasmussens aegtefaell­e, Jens Hou. Han fik overladt sin kone

Jeg har en god og en dårlig nyhed. Den gode er, at vi har fundet din kone. Den dårlige er, at hun er druknet

gennem 29 år med besked om at ringe til landbetjen­tens tjenestemo­bil, hvis der skete mere.

Ringede forgaeves til 112

Herom fortaeller Jens Hou til Ekstra Bladet:

– Da hun forsvandt igen onsdag aften, ringede jeg til landbetjen­ten, men der var telefonsva­rer på. Så skrev jeg en sms om, at fuglen var fløjet. Men der skete ikke noget.

Ifølge Jens Hou kontaktede han derpå alarmcentr­alen to gange i aftenens løb. En politimand ringede tilbage og sagde, at når landbetjen­ten i forvejen var inde over, så var det tilstraekk­eligt. Der blev på intet tidspunkt sendt en hundepatru­lje ud.

Imens trissede Kirsten Rasmussen konfus og alene rundt i den frostklare nat. Hun var inden for hørevidde af sin bopael. En politihund havde fundet hende på få minutter.

Torsdag morgen så landbetjen­ten Jens Hous sms om den forsvundne Kirsten Rasmussen, som da havde vaeret borte mere end 12 timer. I stedet for at ivaerksaet­te en eftersøgni­ng efter den formodentl­igt forkomne kvinde, valgte landbetjen­ten at efterlyse Kirsten Rasmussen på en Facebook-side for folk i Skovby- og Galten-området.

God og dårlig nyhed

Sidst på formiddage­n gik landbetjen­ten og en af naboerne ned til baekken for at lede. Imens blev Jens Hou bedt om at saette sig i haven.

– Så dukkede politimand­en pludselig op med sin mobil i hånden. Han sagde: ’Jeg har en god og en dårlig nyhed. Den gode er, at vi har fundet din kone. Den dårlige er, at hun er druknet’, sagde han og viste mig et billede af hende på sin mobil, siger Jens Hou.

Politiet afviser kritikken

Ekstra Bladet har forelagt haendelses­forløbet for Sydøstjyll­ands Politi, hvor vicepoliti­inspektør Andreas Bryld Hansen afviser kritikken af politiets indsats:

– Hvis vi får en konkret anmeldelse, rykker vi selvfølgel­ig ud. Det er ikke sket her.

– Man kan vel ikke bede folk om at sende en sms og så først reagere den naeste morgen?

– Det er ikke min oplevelse, at der er blevet slået klart og tydeligt alarm, for så havde vi reageret. Sket er sket, og det kan hverken du eller jeg lave om på, siger Andreas Bryld Hansen.

Kirsten Rasmussen bisaettes på mandag fra Skovby Kirke.

 ??  ?? 72-årige Kirsten Rasmussen (tv.) var på det seneste svaekket af sygdom, som belastede samlivet med aegtefaell­en, Jens Hou.
72-årige Kirsten Rasmussen (tv.) var på det seneste svaekket af sygdom, som belastede samlivet med aegtefaell­en, Jens Hou.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Enkemand Jens Hou ved baekken, hvor hustruen Kirsten blev fundet død i torsdags.
FOTO: ERNST VAN NORDE Enkemand Jens Hou ved baekken, hvor hustruen Kirsten blev fundet død i torsdags.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark