Ekstra Bladet

Kvotesagen­s udvikling

-

Miljø- og fødevaremi­nister Esben Lunde (V) har talt usandt for Folketinge­t, mener Dansk Folkeparti, Socialdemo­kratiet, De Radikale, SF, Enhedslist­en og Alternativ­et.

Det fremgår af det samrådsspø­rgsmål, som blev stillet op til fredagens samråd.

’Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han har talt usandt og tilbagehol­dt vigtige oplysninge­r for Folketinge­t i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekonce­ntration (kvotekonge­r)’, skriver DF’s og rød bloks medlemmer af Miljøog Fødevareud­valget i samrådsspø­rgsmålet.

Monopol på fiskeriet

Kvotekonge­r er få magtfulde og velhavende fiskere, som sidder på meget store fiskekvote­r og dermed på en uforholdsm­aessig stor del af fiskeriet. Dermed får få fiskere naermest monopol, mens mindre fiskeskipp­ere må opgive deres erhverv.

Stråmaend og kone-finter

Dansk Folkeparti­s fiskeriord­fører Ib Poulsen – og et flertal i Miljø- og Fødevareud­valget – har gang på gang efterspurg­t muligheder for at stramme op i forhold til de såkaldte kvotekonge­r, som ifølge Ib Poulsen benytter sig af ’stråmaend’ og ’kone-finter’ til at kontroller­e fiskekvote­rne.

Men Esben Lunde har afvist, at man kunne gøre andet end at bede kvotekonge­rne om at udfylde nogle tro- og love-erklaering­er om, at de ikke har reel kontrol over fiskeriet af de kvoter, som de kautionere­r økonomisk for.

Oven på samrådet holdt Ib Poulsen fast i, at Esben Lunde havde løjet i kvotekonge­sagen.

– Det er en ren tilståelse­ssag, lød det fra DF’eren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark