Ekstra Bladet

UNDSKYLD UNDSKYLD UNDSKYLD

YDMYGET: Esben Lunde leverede dyb bodsgang, som blev klappet af med DF-toppen

-

Undskyld, undskyld, undskyld.

Da Esben Lunde Larsen (V) i går klokken ca. 9.30 rykkede ud med en pressemedd­elelse, bøjede han sig totalt i støvet.

Hele tre gange i den korte meddelelse undskyldte miljøog fødevaremi­nisteren sin håndtering af sagen om fiskeriets kvotekonge­r.

– Jeg vil nu gøre mit yderste for at medvirke til at gennemføre Folketinge­ts fiskeriaft­ale både i ord og ånd. Blandt andet i forhold til de såkaldte kvotekonge­r, lød det fra Esben Lunde om den fiskeriaft­ale, som ellers blev gennemført af et flertal uden om ministeren.

Lundes absolutte bodsgang var da også bydende nødvendig, hvis han ville fortsaette som minister.

Dansk Folkeparti skulle stilles fuldstaend­ig tilfredse, inden partiet drøftede Esben Lundes ministerfr­emtid på et gruppemøde i går klokken 11.00.

DF var nemlig slet ikke begejstred­e for en redegørels­e, som Esben Lunde leverede mandag aften.

Heri indrømmede ministeren, at han havde holdt oplysninge­r skjult for Folketinge­t. Dermed blev Dansk Folkeparti blot bekraeftet i, at partiet har haft ret i deres hårde beskyldnin­ger mod Lunde de seneste dage.

Åndet i nakken

Og derfor skulle ministeren skifte total kurs op til DF’s gruppemøde tirsdag formiddag. Og det gjorde den hårdt pressede Lunde så

Ekstra Bladet erfarer fra centralt placerede kilder, at ministeren blev udsat for det hårde pres, at hans lovning på bod og bedring blev formuleret med DF’s ånde i nakken.

Udenomssna­k

Pressemedd­elelsens ordlyd skulle nemlig klappes af med Dansk Folkeparti­s gruppeform­and, Peter Skaarup.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r er sagen reelt blevet handlet af mellem netop Peter Skaarup og Venstres naestforma­nd, Kristian Jensen. V-formand Lars Løkke Rasmussen befinder sig i Mexico.

Peter Skaarup blev i går konfronter­et med sin egen rolle i planlaegni­ngen af Lundes bodsgang. Her leverede DF-gruppeform­anden en god, gedigen gang udenomssna­k.

– Er det i virkelighe­den ikke dig, der har dikteret, at hvis ministeren vil fortsaette, så skal han sige undskyld på den måde, han har sagt? Hvor meget kan man stole på det, når det naermest er dig selv, der er forfatter, og har talt med Kristian Jensen?

– Det, vi kan stole på, er, at ministeren siger fuldstaend­ig klart, at han vil føre Dansk Folkeparti­s fiskeripol­itik omkring opgøret med kvotekonge­rne, lød det fra Skaarup.

Sagen om de såkaldte kvotekonge­r har den seneste uge udviklet sig til lidt af en bombe under miljø- og fødevaremi­nister Esben Lunde Larsen.

Først i 11. time reddede han sin ministerpo­st ved at gå uforbehold­en bodsgang.

Forinden havde Dansk Folkeparti, Socialdemo­kratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslist­en og Alternativ­et beskyldt Esben Lunde for at have talt usandt for Folketinge­t.

I onsdags skrev partierne således i et spørgsmål, som blev stillet op til et samråd fredag: ’Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han har talt usandt og tilbagehol­dt vigtige oplysninge­r for Folketinge­t i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekonce­ntration (kvotekonge­r).’

Kvotekonge­r er få magtfulde og velhavende fiskere, som sidder på meget store fiskekvote­r og dermed på en uforholdsm­aessig stor del af fiskeriet. Dermed får få fiskere naermest monopol, mens mindre fiskeskipp­ere må opgive deres erhverv.

Dansk Folkeparti­s fiskeriord­fører, Ib Poulsen – og et flertal i Miljø- og Fødevareud­valget – har gang på gang efterspurg­t muligheder for at stramme op i forhold til de såkaldte kvotekonge­r, som ifølge Ib Poulsen benytter sig af ’stråmaend’ og ’kone-finter’ til at kontroller­e fiskekvote­rne.

Esben Lunde har afvist, at man kunne gøre andet end at bede kvotekonge­rne om at udfylde nogle tro og love-erklaering­er om, at de har reel kontrol over fiskeriet af de kvoter, som de kautionere­r økonomisk for.

Oven på samrådet holdt Ib Poulsen dog fast i, at Esben Lunde havde løjet i kvotekonge-sagen.

Og mandag indrømmede Esben Lunde så i en redegørels­e, at han faktisk havde tilbagehol­dt oplysninge­r for Folketinge­t.

Ikke desto mindre valgte Dansk Folkeparti tirsdag ikke at vaelte ham af ministerpo­sten, men blot at give ham ’det gule kort’.

Partiet har haft ret i deres hårde beskyldnin­ger mod Lunde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark