Ekstra Bladet

Fandt kaempe sølvskat fra vikingetid­en

130 engelske, tyske og frisiske sølvmønter dukkede op af pløjemark

- ULRIK BACHMANN ulba@eb.dk

To maend med metaldetek­torer gjorde forleden deres livs fund under en tur på en pløjemark ved Kalvehave i Sydsjaella­nd taet på Vordingbor­g.

Det fortaeller historiker Sanne Jakobsen fra Museum Sydøstdanm­ark til Ekstra Bladet.

I weekenden var de på en tur med en metaldetek­tor ved en mark taet på Kalvehave Kirke. Med udsigt til Storstrømm­en og Mønbroen helt taet på havet fik de pludselig et kraftigt signal. Og inden laenge dukkede de første sølvmønter op af den sydsjaella­ndske muld.

– De konstatere­de, at der lå meget mere endnu dybere nede, og fik alene 30 mønter op den dag, siger Sanne Jakobsen.

130 sølvmønter

I går var to arkaeologe­r forbi findestede­t. De har gravet endnu dybere. Og indtil videre er der dukket 130 sølvmønter op. De er endnu ikke endeligt undersøgt, men Sanne Jakobsen fortaeller, at der både er tyske, engelske og frisiske (hollandske) mønter op. Flest engelske.

– De er fra vikingetid­en. Og det har vaeret en kaempe formue. Det er formentlig en handelsman­d, der har følt sig truet og forfulgt. Måske er han sejlet i land og har gravet mønterne ned. Hvad der er sket, siden han ikke er kommet tilbage for at hente dem igen, kan vi kun gisne om, siger Sanne Jakobsen, som anslår, at mønterne er fra omkring årtusindsk­iftet.

De er allerede blevet kategorise­ret som danefae. Og nu går en større proces i gang med at få konservere­t mønterne, som alle er praegede

Kaempe fund

Sanne Jakobsen kan ikke svare på, hvor stor sølvskatte­n er i forhold til andre fund fra vikingetid­en, der er gjort i Danmark i tidens løb.

– Men det er et kaempe fund. Det er der ingen tvivl om, siger hun.

De to detektor-folk bliver på et tidspunkt honoreret med godtgørels­e efter de almindelig­e bestemmels­er. Det betyder typisk, at de får sølvvaerdi­en udbetalt.

– Det er en spaendende historie, som disse mønter kan vaere med til at fortaelle. En historie, som fortaeller noget om forbindels­en til Østersøen som den kaempe motorvej for handel, som den var i vikingetid­en.

Når mønterne er blevet konservere­t, vil de blive udstillet på Vordingbor­g Borgmuseum, lover Sanne Jakobsen.

Arkaeologe­rne er faerdige med udgravning­en. Der er derfor ikke mere at komme efter for nysgerrige. De gamle sølvmønter skal nu konservere­s, før de udstilles på Vordingbor­g Borgmuseum. Arkaeologe­r overtog udgravning­en af de mange sølvmønter ved Kalvehave, efter at amatører havde gjort det store fund.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN FOTO: PER RASMUSSEN ??
FOTO: PER RASMUSSEN FOTO: PER RASMUSSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark