Ekstra Bladet

RUSSISK MASTODONT SKAL UNDER STOREBAELT­SBROEN UBÅDS-MONSTER SEJLER FORBI

Kan sejle med op til 20 missiler og 200 nukleare spraenghov­eder ad gangen

- BENJAMIN KROGH bbk@eb.dk

Den russiske kaempe-ubåd TK-208, med kaelenavne­t ’Dmitrij Donskoj’, er den sidste af sin slags. Og den 172 meter lange Typhoon-ubåd laegger snart vejen forbi Danmark.

Til sommer tager den gigantiske ubåd en tur rundt om Norge, ind i Nordsøen og Skagerrak og videre ind i Østersøen, før den slutter i Sankt Petersborg, hvor den 30. juli skal deltage i en militaerpa­rade. På turen skal den ifølge The Barents Observer sejle ind under Storebaelt­sbroen, da vandet ikke er dybt nok ved Øresundsbr­oen eller Flintrende­n.

I øjeblikket venter det russiske militaer blot på en underskrif­t fra praesident Putin, før det er officielt.

Bygget til haevn-angreb

Ubåden er bygget af Sovjetunio­nen i 1981 for at sikre, at russerne kunne svare igen på atomangreb med fuld styrke. Den kan sejle med op til 20 missiler og 200 nukleare spraenghov­eder ad gangen. Ubåden kunne gemme sig i det arktiske område og sikre, at det var muligt at udføre et haevnangre­b mod fjenden.

I dag bruger russerne ’Dmitrij Donskoj’ som en ’Dmitrij Donskoj’ er bygget af Sovjetunio­nen i 1981 for at sikre, at russerne kunne svare igen på et atomangreb.

testplatfo­rm for ballistisk­e missiler, og den holder til i byen Severodvin­sk i det vestlige Rusland.

Vaekker bekymring

Ubåden er foraeldet. Og dens alder får en norsk ekspert til at rynke på brynene, da han mener, den kommer lige lovlig taet på.

– Jeg er bekymret, når en 40 år gammel atomubåd med to relativt store reaktorer om bord kommer til at sejle langs Norges kyst og ind i Østersøen.

Nordiske myndighede­r bliver nødt til at kende de praecise tider for rejsen, så de kan forberede sig. Det er også vigtigt at sikre sig, at der ikke er nogen atomvåben om bord, siger den norske atomfysike­r Nils Bøhmer til The Barents Observer.

Rusland ser i øjeblikket ud

til at tage bekymringe­rne hos den norske ekspert alvorligt. Den russiske ubådskapta­jn Igor Kudin fortaeller, at ubåden kommer til at sejle synligt på Østersøen.

Atomvåbenf­ri zone

– Rusland har tidligere kaldt Østersøen for en atomvåbenf­ri-zone. Derfor skal vi vaere enige med alle lande i regionen, når vi passerer med en atomubåd. Så vidt jeg ved, er det løst, siger kaptajnen.

Det bliver første gang, at Østersøen får besøg af så stor en atomubåd, og den kommer med en kollega ’Pyotr Velikiy’. Battle Cruiseren er Ruslands flådes største og mest kraftfulde militaersk­ib, som ligeledes er atomdrevet. Båden baerer flere forskellig­e typer våben: Krydsermis­siler, jord-tilluft-missiler og torpedoer.

 ?? Mikkel Lund The Barents Observer, Wikipedia ??
Mikkel Lund The Barents Observer, Wikipedia
 ?? FOTO: CREATIVE COMMONS ?? Bygget til modangreb
FOTO: CREATIVE COMMONS Bygget til modangreb

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark