Ekstra Bladet

Kvindekvae­ler i faengsel på livstid

- PRIVATFOTO KARSTEN GØTTLER kag@eb.dk AF THOMAS TREO Kim Larsen & Kjukken tom@eb.dk

48-årige Christian Andersen er en farlig mand – nu med to kvindedrab på straffeatt­esten. Resten af livet bag tremmer.

Sådan ser fremtiden ud for den 48-årige nu dobbelte kvindemord­er Christian Andersen. Han fik i går lovens hårdeste straf, faengsel på livstid, for drabet på Hanne Pedersen i hendes hus naer Videbaek vest for Herning nytårsafte­n 2015.

Christian Andersen valgte at opholde sig i et sidelokale, da dommen faldt. Han meddelte derefter via sin forsvarer, Charlotte Krarup, at han anker dommen til landsrette­n med ønske om at blive frifundet.

Det var rovmord

Ifølge retsforman­d Solveig Bloch Madsen var der juridisk set tale om et rovmord.

Ikke alene braendte Christian Andersen den draebtes hus i landsbyen Nr. Vium af for at kamuflere drabet. Men han stjal også en raekke af offerets ejendele, og desuden forsøgte han i løbet af nytårsafte­n at haeve op til 20.000 kroner af den draebte kvindes penge via MobilePay.

– Der er ingen formildend­e omstaendig­heder. Ikke en eneste. Derimod er der en lang raekke skaerpende, sagde anklageren.

Vaergeløst offer

– Selve drabet var nøje planlagt. Hanne Pedersen var fuldstaend­ig vaergeløs, da hun blev kvalt med en ledning, som han havde medbragt med det formål at draebe hende. Han havde endda lavet løkker på ledningen, så den kunne strammes mere effektivt.

– Det tog hende fem minutter at dø. Jeg synes roligt, man kan sige, at det er et meget bestialsk drab, sagde anklageren.

Et forslag fra Retslaeger­ådet om at idømme 48-årige Christian Andersen forvaring på grund af et lignende kvindedrab fra 1997, tog anklageren af bordet ved at henvise til en raekke højesteret­sdomme over gerningsma­end med to drab i bagagen – her har Højesteret typisk sagt faengsel på livstid.

Forsvarer ville mildne

Under retsmødet sad den dobbelte kvindekvae­ler fuldstaend­ig upåvirket ved siden af sin forsvarer Charlotte Krarup og fulgte nøje med i hendes papirer. I sin korte procedure tog hun afstand fra anklageren­s påstand om livstid:

– Jeg mener, der er flere formildend­e elementer. Og i mine øjne skal det ikke koste ekstra, at min klient tidligere er dømt for drab, sagde hun.

Taenker på sig selv

Ifølge den retspsykia­triske mentalerkl­aering er Christian Andersen beskrevet som tungt begavet, uempatisk og ligeglad med andres følelser. Under sagen har han ikke fortrukket en mine – end ikke ved de mest brutale detaljer.

– Han er en meget farlig mand, der kun taenker på sig selv, sagde anklageren.

Et flertal på otte blandt naevninger og dommere stemte for en livstidsdo­m, mens kun fire af de i alt 12 stemmer gik til faengsel i 16 år.

– Jeg er tilfreds med dommen. Tiltalte er dømt fuldt og helt efter samtlige punkter i anklageskr­iftet.

– Det har vaeret en usaedvanli­g sag på grund af den tidligere drabsdom. Men også et meget råt og bestialsk drab, siger anklager Pia Koudahl til Ekstra Bladet. 71-årige Kim Larsen er svagt tilbage efter den laengste pladepause i sin lange karriere. På Kim Larsens tilsynelad­ende evige turné rundt og rundt i landet blev han pludselig lun igen i fjor, efter i flere år at have virket ret så lunken.

Den 71-årige folkehelt sidder ned på scenen nu om stunder, men han fortjente naesten stående applaus i 2016.

Larsen kan dog ikke leve op til de lovende takter på uambitiøse ’Øst for Vesterled’, der er hans første studiealbu­m siden 2012, og dermed afsluttes veteranens laengste pladepause.

Men spillemand­ens 414. album er ikke helt vaerd at vente så laenge på. Det er ikke dårligt, men det er heller ikke godt. Det er der for det meste bare.

Revser tidsånden

Det er urealistis­k at regne med, at skjalden kan matche fordums bedrifter med Gasolin’, men derfor behøver han vel ikke lyde som om, gassen siver fra den berømte ballon.

På ’Damen inde ved siden af’ og ’Fri som en fugl’ minder han om et coverband, der prøver at skrive egne Larsen-sange.

Bedst er den overrasken­de ’Vinternat’, hvor Kjukken sparker fra sig i herlig stil med Disneyland After Dark anno kopunk og cowboystøv­ler.

Larsen leger med sin myte på ’En gammeldags mand’, der revser tidsånden, men samtidig vugger på et groove, der da ikke er helt gammeldaws.

En slags engelsk

Oldtimeren manipulere­r sin stemme med effekter flere steder, hvilket egentlig ikke er nødvendigt, for selv om han har røget et karton smøger dagligt, siden han gik i knaebukser, så synger flaben forbavsend­e godt.

Lystige ’Stativ stakit kasket’ og alvorlige ’Kongen er død’ er bulede, så man skulle tro, Larsen havde siddet hjemme på vaertshuse­t og lyttet til Tom Waits. Men berusende er det ikke.

’All the Things We Said’ minder om et meget glemt nummer af The Beatles og leveres på et københavne­rengelsk, der indikerer, at Larsen nok har tolk med, når han holder ferie i London.

Legenden gør status over et liv i synd på ’Den lige vej’, hvor han lover at forbedre sig. Musikalsk formår han ikke at indfri det løfte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark