Ekstra Bladet

Fransk bagatel om krigens flygtninge

- ’Dengang i maj’ hq@eb.dk

Instruktør: Christian Carion Medv.: August Diehl, Oliver Gourmet, Mathilde Seigner, Matthew Rhys m.fl. 114 min.Premiere i dag af feelgood-drama og voldsomme krigsscene­r. Her er det dog Anden Verdenskri­g, som udgør rammen. Vi starter i Tyskland i 1939, hvor nazi-modstander­en Hans og hans lille dreng Max bliver nødt til at flygte til Frankrig. Hans bliver dog arresteret ved krigens udbrud, og den unge laerer Suzanne tager sig af Max.

Vi skriver nu maj 1940, hvor Frankrig invaderes af tyske tropper. Det medfølgend­e kaos resulterer i, at Hans flygter fra faengslet, men da han kommer kommer tilbage til den nordfran- ske landsby, hvor han har efterladt Max, er den forladt, da befolkning­en i samlet flok er flygtet sydpå for at undslippe de tyske tropper.

Følger to spor

’Dengang i maj’ forløber nu i to spor. I det ene følger vi den lille landsbys beboere på flugt langs de franske landeveje, og i det andet leder Hans efter Max i selskab med en skotsk soldat, hvis enhed er blevet udslettet af tyskerne. Og mon ikke de to spor før eller siden krydser hinanden?

Hjertet er helt sikkert på rette sted her, men nu gør sympati det jo ikke alene, og ’Dengang i maj’ er en noget vakkelvorn størrelse, der aldrig helt finder balancen mellem sine melodramat­iske elementer og de udpenslede scener fra krigens gru. De ellers glimrende skuespille­re er desvaerre også udstyret med nogle ret endimensio­nale figurer, der aldrig rigtig for lov til at traede i karakter.

Så uanset hvor gerne man end vil, er det svaert at vaere oprigtigt begejstret for denne franske bagatel. Skuespille­rne har ikke meget at arbejde med i den franske film ’Dengang i maj’.

 ?? FOTO: 41 SHADOWS ??
FOTO: 41 SHADOWS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark