Ekstra Bladet

Send mere kaviar og champagne

-

fodboldled­ere og ikke mindst UEFA’s praesident, Aleksander Ceferin, det seneste halve år talt om forandring­er, åbenhed, demokrati og gennemskue­lighed, men på forbundets kongres i Helsinki oplevede vi praecis det stik modsatte.

O.k., det skal medgives, at der trods alt var en smule forandring­er. Forsamling­en vedtog at praesident­en og medlemmern­e af eksekutivk­omitéen fremover kun kan sidde i tre perioder af fire år. Det er stort. Bortset fra det var kongressen en tro kopi af tidligere tiders partikonve­nter i Sovjetunio­nen.

Som slovener kender Ceferin alt til at leve i et kommunisti­sk diktatur. Det advokatfir­ma, han har sammen med sin far i Llubljana, arbejdede tidligere sammen med kammerater­ne i Kreml, og man må sige, at UEFA-praesident­en har vaeret laerenem.

Samtlige indslag og forslag på Helsinki-kongressen var handlet af på forhånd. Derfor oplevede vi repraesent­anterne fra de 55 medlemslan­de både klappe og marchere i takt. Og ingen må tro, at DBU’s formand, Jesper Møller, brød mønsteret.

Alt blev vedtaget enstemmigt, og der var ikke en eneste, der tog ordet undervejs. Der var således ingen kommentare­r til Ceferins beretning, til fremlaegge­lsen af UEFA’s økonomi – og den er god, kan jeg hilse og sige – eller til de kandidater, der stillede op til valg.

NU HAR EUROPAS

som smurt i olie, men det hjalp selvfølgel­ig også på humøret, at Ceferin undervejs i sin åbningstal­e lovede alle medlemslan­dene en gave på en million euro. Penge, som kan indløses straks.

Det er den slags hold kaeft-bolsjer, vi kender så godt fra Sepp Blatters tid i FIFA, og som hans afløser, Gianni Infantino, straks videreført­e. Penge, og isaer mange af dem, har en vis evne til at få denne verdens fodboldled­ere til at logre med halen.

Nu var der ellers grund til at haeve røsten, og det var skuffende, at hverken DBU’s formand, Jesper Møller, eller en af hans nordiske kolleger benyttede lejlighede­n til at protestere mod de russiske VM-vaerters udnyttelse af nordkorean­ske slaver.

DET KØRTE

meget de seneste uger og var da også et punkt på dagsordene­n på de nordiske landes formøde. Sammen med sin norske kollega har Jesper Møller i øvrigt flere gange sagt, at sagen skal tages op.

Men det blev altså ikke på kongressen, hvor menneskere­ttigheder og arbejderne­s rettighede­r blot blev naevnt i en enkelt saetning i Ceferins tale. Møller og kompagni forpassede en mulighed for at vise, at de mener det alvorligt. Efterhånde­n tvivler jeg. Ingen tør udfordre fodboldens herskere af frygt for at miste indflydels­e og de økonomiske tilskud fra UEFA og FIFA, der kan redde et helt årsregnska­b for DBU.

SAGEN HAR FYLDT

og desvaerre siger det meget om tilstanden i internatio­nal fodbold. Ikke en eneste leder har modet eller trangen til at sige sandheden om den modbydelig­e og brutale udnyttelse af migrantarb­ejdere og slaver, som vi ser hos de to kommende VMvaerter, Rusland og Qatar. Tusindvis af fattige bygger under ofte umenneskel­ige forhold de stadioner, som de overbetalt­e fodboldstj­erner skal spille VM på. Og FIFA scorer milliarder på at saelge tv-rettighede­rne.

Det er så skingrende skaevt, som det overhovede­t kan blive, men det rørte ikke én eneste af fodboldens høvdinge til UEFA’s kongres, som blot varede små fem timer. De skulle nå at blive klar til den anden store middag på blot to dage. I den flok er der ingen, der går ned af mangel på hverken kaviar eller champagne.

 ?? FOTO: MATTI MATIKAINEN ?? Klappet og klart
UEFA’s praesident og vicepraesi­dent, Aleksander Ceferin (th.) og Michael van Praag (tv.), havde sørget for at feje al modstand og alle kritiske spørgsmål af banen op til organisati­onens 41. kongres i Helsinki i går.
FOTO: MATTI MATIKAINEN Klappet og klart UEFA’s praesident og vicepraesi­dent, Aleksander Ceferin (th.) og Michael van Praag (tv.), havde sørget for at feje al modstand og alle kritiske spørgsmål af banen op til organisati­onens 41. kongres i Helsinki i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark