Ekstra Bladet

Frist ikke biltyven

Hvert år bliver der begået indbrud i varevogne, men du kan selv gøre meget for at holde tyvene vaek.

- SARA AMOS PEDERSEN

Fra 2015 til 2016 steg antallet af indbrud fra vare- og lastbiler i Danmark. Det er dyrt økonomisk og psykisk, når du bliver ramt, men du kan tage forholdsre­gler. Det kan have store konsekvens­er for den enkelte håndvaerke­r, når varevognen bliver tømt for vaerktøj og materialer.

Sidste år modtog politiet 5.966 anmeldelse­r om tyveri fra varevogne.

Det er flere end året før, hvor der kun tikkede 5.105 anmeldelse­r ind, viser tal fra Danmarks Statistik, som Ekstra Bladet har fået.

- Der er mange afledte udgifter forbundet med tyveri fra varevogne. Stjålet vaerktøj og materialer skal erstattes, men indbruddet kan også koste dyrt i tabt arbejdstid, mens man venter på nye materialel­everinger, eller hvis bilen skal på vaerksted, fordi den er blevet skadet under tyveriet, siger Ole Ritter, politiassi­stent i Nationalt Forebyggel­sescenter og arbejder med forebyggel­sesopgaver.

Der er ingen grund til at friste tyvene ved at stille bilen et øde sted

Tyveri er en dyr oplevelse, hvis man ikke er forsikret. Men selvom man har har investeret i en forsikring, vil den typisk blive dyrere, når uheldet har vaeret ude.

Men tyveriet kan have konsekvens­er, der raekker ud over det økonomiske.

- På det psykologis­ke plan kan det vaere ret intimidere­nde, at der har vaeret nogen inde i ens bil. Saerligt hvis bilen har vaeret parkeret på hjemmeadre­ssen efter fyraften, og der er nogen, der har rodet rundt i den, mens man har ligget og sovet. Det er potentielt med til at skabe utryghed for håndvaerke­ren

Parkér bilen strategisk

For at undgå, at ens varevogn bliver tyvenes naeste mål, er der mange forholdsre­gler, man kan tage.

Det gaelder om at taenke over, hvor man placerer bilen, fortaeller Christian Østergård fra Det Kriminalpr­aeventive Sekretaria­t i Syd- og Sønderjyll­ands Politi.

- Der er ingen grund til at friste tyvene ved at stille bilen et øde sted. Parkér i stedet på et oplyst sted, hvor der er er uformel social kontrol. Husk på at parkere taktisk, så det er vanskeligt at komme ind i din bil, lyder hans opfordring.

Han råder desuden håndvaerke­rne til at lade nogle af vaerdigens­tandene ligge hjemme, så skaderne ikke er så store, hvis uheldet er ude.

- Man kan med fordel overveje, hvilket vaerktøj man

Der er ikke en enkelt ting, man kan gøre, som holder tyvene vaek. Det er den samlede indsats, der er vigtig

har brug for til at løse dagens arbejde. Lad resten ligge på vaerkstede­t og undgå at have dyre materialer med, som du ikke har brug for, siger Christian Østergård.

Samtidig skal man sørge for, at sikkerhed bliver en central del af virksomhed­ens DNA.

Det gaelder om at skabe gode rutiner på byggeplads­en, der kan forebygge tyveri.

- Vi oplever alt for ofte, at håndvaerke­rne først taenker på sikkerhed, når de har vaeret udsat for tyveri. Men de skal i stedet taenke det ind som en del af byggeplads­ens indretning fra start, siger Christian Østergård.

Maerk vaerktøjet

Man kan også arbejde med at gøre sit vaerktøj mindre attraktivt for tyven.

Hvis man sørger for at maerke det, er det ikke lige så let at saelge videre for tyvene.

Man kan bruge synlig eller usynlig maerkning, så det kan spores tilbage til virksomhed­en.

- Der er ikke en enkelt ting, man kan kan gøre, som holder tyvene vaek. Det er den samlede indsats, der er vigtig. Det er derfor ikke nok at maerke vaerktøjet, hvis du ikke også skilter med, at vaerktøjet er maerket, forklarer Christian Østergård.

Han har arbejdet med at skabe opmaerksom­hed om haelervare­r på sociale medier via kampagnen stop-ehaeleri.dk.

Han mener, at et større fokus på videresalg af tyvekoster kan vaere med til at forebygge tyverier.

- Det handler om udbud og efterspørg­sel. Er der ingen, der køber de stjålne varer, skaber det et mindre incitament hos tyvene, siger Christian Østergård.

 ?? FOTO: COLOURBOX ??
FOTO: COLOURBOX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark