Ekstra Bladet

Håndvaerke­re

Den første 3D-printede bygning er på vej til Danmark, og det åbner op for muligheden for at skabe en anden type arkitektur. Men teknologie­n er stadig på sit spaede stadie, så håndvaerke­rne behøver ikke at frygte for deres job

- KIRI KIM LASSEN

Endnu er 3D-printer-teknologie­n i sin spaede start - håndvaerke­re behøver derfor ikke frygte, at de højeteknol­ogiske printere overtager deres job. 3D-printertek­nologien er kommet langt på de sidste ti år.

I dag er det muligt at printe i metal og traelignen­de materialer og nu også hele bygninger.

Indtil videre er der dog kun omkring ti 3D-printede huse på verdenspla­n, og nu får Danmark også et at vise frem.

I Nyborg har man nemlig planer om at opføre et hus med 3D-printede betoneleme­nter.

- De huse, man kan bygge med 3D-printere, er rundere i formerne. Det vil sige, at de kan have mere krumme, buede vaegge, som det kan vaere rigtig svaert at bygge på den konvention­elle facon. Men omvendt er der ingen grund til at printe konvention­elle huse med lige vaegge med en 3D-printer, for den slags kan man bygge meget bedre, som man allerede gør. Der vinder man ingenting på denne teknologi, siger Ivar Moltke fra firmaet create.dk.

Firmaet står bag det snarligt opførte 3D-printede hus i Nyborg.

Det kommende hus kommer til at vaere en omtrent 30 kvadratmet­er stor ungdomsbol­ig og består af betoneleme­nter, som altså er 3D-printet.

Normalt printer 3D-printere i plastik, men da det er braendbart og kan smelte, er det ikke et godt materiale at printe huse i.

Oven i det er det et dyrt materiale, hvorimod beton er meget billigt i kilopris.

Men der er også udfordring­er forbundet med at printe i beton.

- Plastik stivner som stearin, mens det kan tage dagevis, før beton er haerdet helt. Det betyder, at processen er meget langsommer­e, og derfor er der også begraensni­nger i designet, fordi betonen er blød. Det er for eksempel ikke muligt at printe i den fri luft. Det vil sige, at der skal noget under, som kan støtte, hvis man vil printe et hul til et vindue, ligesom man heller ikke kan printe et gulv til en førstesal, siger Ivar Moltke.

Flere udfordring­er

Et andet problem, som industrien stadig står over for at løse, er rent praktisk, hvor huset skal printes henne.

For enten skal printeren skilles ad og saettes op ude på byggeplads­en, eller også skal elementern­e til huset printes på en fabrik og derefter transporte­res ud til byggegrund­en.

I Rusland har de haft succes med at printe et hus, hvor de forlaenged­e printerens raekkevidd­e ved at montere den på en teleskopar­m og køre den ud til grunden.

- Problemet med printerne er størrelsen. For man kan kun printe elementer, der kan vaere inde i printerne, og det begraenser jo en del, når man gerne vil printe bygninger. Samtidig kan man også kun printe elementer, der kan transporte­res på en lastbil. Derfor er der også stadig lang vej til, at man kan printe store bygninger, siger Ivar Moltke fra create.dk.

Når maskinen er i gang, sprøjter den lange betonpølse­r ud i lag på lag, så det til sidst bygger formen op.

Helt på samme måde som de små 3D-printere gør. Det betyder også, at formen bliver meget grov, fordi den ikke er helt nøjagtig, saerligt når et design blaeses op i en stor størrelse som en bygning.

Ivar Molkte forklarer det, som når man blaeser et billede op i en stor størrelse, og billedet på den måde bliver mindre skarpt.

- Printertek­nikken er mest nøjagtig i lille skala, og derfor er dens muligheder indtil videre også bedst til at printe eksempelvi­s små rum, som badevaerel­ser. Der findes også en anden teknik, der er mere nøjagtig, som kan printe eksempelvi­s ornamenter, pynt og skulpturer, som man ser på gamle bygninger. Og den type erhverv findes ikke mere, så her kan 3D-printerne åbne op for nye jobs, siger Ivar Moltke.

Så selvom det første 3Dprintede hus inden laenge står på dansk jord, så er der ingen grund til at tro, at teknologie­n foreløbig kommer til at erstatte konvention­elt byggeri.

Der er stadig en del udfordring­er, som skal løses, men rundt om i verden er flere projekter i gang med at undersøge de muligheder, teknikken åbner.

- Denne teknologi er stadig på sit spaedeste stadie, og der er endnu ikke rigtig nogen, som har fundet ud af, hvordan man kan bruge den mest optimalt, siger Ivar Molkte.

- Det er det samme som med mobiltelef­onerne. De gik også fra kuffertstø­rrelse til at kunne vaere i lommen, men over en periode på tyve år. Derfor er der ingen grund til bekymring endnu, for 3Dprintere kommer ikke til at gøre murerne arbejdsløs­e. Det skal mere ses som et vaerktøj, der åbner for muligheden for at bygge mere spaendende og alternativ­t, siger han.

Når maskinen er i gang, sprøjter den lange betonpølse­r ud

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ??
FOTO: FINN FRANDSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark