Ekstra Bladet

Et ualmindeli­gt byggefirma med fokus på faellesska­bet

Gennem marts har man på DR1 kunne følge livet i et anderledes byggefirma i programser­ien ”Frihed, lighed og tømmerlus”. For i det københavns­ke byggefirma Logik & Co. har de et vaerdigrun­dlag, som bygger på, at alle er lige meget vaerd

- KIRI KIM LASSEN

Plads til alle og en filosofi om, at alle er lige, udgør grundstene­ne i det utradition­elle firma Logik og Co fra København, men håndvaerke­t skal vaere på plads. Byggebranc­hen er berygtet for at vaere både konservati­v og hierarkisk bygget op, men hos det københavns­ke byggefirma Logik & Co. har de gjort tingene på deres helt egen måde.

Her er alle lige og tjener det samme.

Det er uanset, om man så er byggeleder, chef eller håndvaerke­r, og så ejer alle ansatte firmaet i faellesska­b.

På den måde er alle med til at bestemme de ting, der normalt bliver besluttet af en ledelse.

- Man skal ikke undervurde­re, hvor meget det betyder for folk at have indflydels­e på deres egen hverdag, og hvilken vej deres arbejdspla­ds bevaeger sig mod. Hos os får alle tilmed ejerskab og medbestemm­else over de mere langsigted­e løsninger, som i andre firmaer traeffes af en ledelse, men hos os besluttes i faellesska­bet, siger Balder Johansen.

Han er en af stifterne af firmaet, og han fungerer i dag som daglig leder hos Logik & Co.

Gennem marts måned har det vaeret muligt at få et indblik i det utradition­elle byggefirma­s hverdag i DR1-programser­ien ”Frihed, lighed og tømmerlus”.

Foruden at give alle medarbejde­re samme løn, går firmaets overskud desuden til en faelleskas­se og til andre, der gør noget godt for samfundet.

- Vores vaerdigrun­dlag står ikke til diskussion, men alt, hvad der handler om arbejdsmil­jø, økonomi og ledelse, deler vi ansvaret om. Selvom vi er et utradition­elt firma, går vi heller ikke på kompromis med vores håndvaerk, så på den måde er vi også konservati­ve i en vis forstand. Men vi kigger på verden på en anden mere fremadsyne­t måde, siger Balder Johansen.

Social ansvarligh­ed

Det er femten år siden, at Balder Johansen og syv andre bygningshå­ndvaerkere fik nok af den måde, tingene var på i branchen, og startede deres eget.

I begyndelse­n var ordrebogen langtfra fyldt op, men med tiden begyndte tingene at gå slag i slag.

I dag beskaeftig­er Logik & Co. 60 mand.

For byggefirma­et har det også altid vaeret vigtigt at give dem, der har brug for en håndsraekn­ing til at komme ind i branchen, en plads.

Vores vaerdigrun­dlag står ikke til diskussion, men alt, hvad der handler om arbejdsmil­jø, økonomi og ledelse, deler vi ansvaret om

Det betyder, at det er en broget flok, som arbejder der.

For i Logik & Co. er det fuldstaend­ig lige meget, hvilken hudfarve, køn, seksualite­t eller alder, man har, om man har det svaert med livet, en plet på straffeatt­esten, eller om man har en arm, der er skruet lidt forkert på, som Balder Johansen påpeger:

- Vi tror på, at der er plads til alle, og alle er lige meget vaerd. Vi er i en branche, hvor der er rigtig mange, der gerne vil have en fod indenfor, men hvor der ikke er plads til dem, hvis de ikke har den rette uddannelse. Det er vi ligeglade med, siger han og uddyber:

- Hvis folk er dygtige til håndvaerke­t, er der en plads til dem. På den måde er vi nok et ualmindeli­gt byggefirma, men vi er mere end almindelig­t gode til vores håndvaerk, siger han.

Før i tiden var det en udfordring for firmaet at skaffe arbejdskra­ft - både fordi de ikke vil gå på kompromis med princippet om, at alle får den samme løn uanset stilling i firmaet, men også fordi byggebranc­hen generelt er en benhård branche, som er i konstant konkurrenc­e med billig udenlandsk arbejdskra­ft.

Men i dag har byggefirma­et en venteliste med folk, der håber på at blive ansat hos dem. Og interessen for firmaet er ikke blevet mindre, siden programser­ien begyndte på DR1.

- Vi har nok fået hundredvis af henvendels­er fra folk fra hele landet, der står uden for arbejdsmar­kedet af en eller anden grund, men som virkelig ønsker at arbejde., siger Balder Johansen. Han håber, at programmet får en helt bestemt betydning.

- Jeg håber også, at programmet kan vaere med til at saette gang i en debat om, hvad det egentligt er for et arbejdsmil­jø og arbejdsliv, vi gerne vil have. Og det gaelder faktisk ikke bare i byggebranc­hen men i alle brancher, siger han.

 ?? FOTO: BRIAN BERG ??
FOTO: BRIAN BERG
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark