Ekstra Bladet

“Folk er glade for møbler, der fortaeller en historie”

Søren Vaegter er både tømrer og designer. Når han ikke bygger huse, omdanner han gamle stilladstr­aller til nye møbler, og han er den første, der har sat produktion­en af trallemøbl­er i system.

- SARA AMOS PEDERSEN

Søren Vaegter har aldrig vaeret i tvivl om, at han ville arbejde med sine haender.

Da han blev faerdigudd­annet, arbejdede han som tømrersven­d, inden han startede sit eget firma i 1999.

For to år siden udbyggede han forretning­en og oprettede virksomhed­en Vaegterdes­ign. I tømrerfirm­aets lokaler i Hørning i Østjylland har han fundet en niche, hvor han fremstille­r møbler af gamle stilladstr­aller.

Hvordan opstod idéen til møblerne?

Jeg har altid brugt trae og byggemater­ialer til at lave møbler. På et tidspunkt havde jeg nogle gamle stilladstr­aller stående, fordi Arbejdstil­synet ikke laengere godkendte, at man brugte dem på byggeplads­er. En dag prøvede jeg at skaere dem op til en baenk, og derfra voksede min interesse for trallemøbl­er.

Hvordan kom produktion­en i gang?

Jeg havde laenge gået med idéen om, at det kunne vaere fint at lave noget, der kunne beskaeftig­e mine folk i de perioder, hvor der var for lidt at lave, eller hvis vejret ikke tillod de arbejdsopg­aver, der ventede.

I starten arbejdede de ansatte på møblerne, når der ikke var andre opgaver i tømrerfirm­aet, men det var ikke en god fremgangsm­åde, hvis man gerne vil have helt ens møbler.

Møblerne var ikke dårlige, de blev bare ikke identiske, fordi produktion­en var noget, man skulle gå til og fra. I dag er produktion­en sat i system, og det giver bedre møbler. Samtidig er der et flow mellem de to virksomhed­er, der gør, at medarbejde­rne kan hjaelpe hinanden i perioder med spidsbelas­tning. Resultatet er, at jeg ikke har vaeret nødt til at saesonfyre nogen af mine medarbejde­re, siden jeg startede produktion­en af trallemøbl­er.

Hvorfor ikke bare fyre dem?

Det er hårdt og traels. Jeg kender de ansatte og deres situation. De har behov for stillingen, og jeg ved, hvad arbejdet betyder for dem og deres familier. Men det er også dårligt for min forretning, hvis jeg fyrer dem.

Der er en del udgifter forbundet med det, og jeg risikerer samtidig, at de ansatte finder et andet job, så de ikke vender tilbage, når jeg har brug for dem igen.

Hvordan er produktion­en sat i system?

Jeg er ikke den første, der har lavet møbler af stilladstr­aller, men jeg er den første, der har sat produktion­en i system. I dag har jeg en mand ansat til produktion­en, og i perioder med spidsbelas­tninger henter jeg en ekstra ind. Det giver en bedre produktion, hvor medarbejde­rne ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang.

Hvem køber dine produkter?

Jeg saelger en del til erhvervsli­vet, men jeg saelger også til private. Jeg oplever, at folk er glade for møbler, der fortaeller en historie. Vi fremstille­r møbler med samvittigh­ed, fordi vi genbruger et materiale, der ellers ikke ville blive brugt.

Når vi udvaelger trallerne, er der mange, vi ikke kan bruge, fordi møblerne skal have et ensartet udseende, men nogle af trallerne, der i første omgang bliver sorteret fra, kan vi bruge mindre dele af.

Er der fremgang i salget?

På denne tid af året er der ikke mange, som køber udendørsmø­bler, men ellers er der generelt en fremgang.

Vi er stadig en startup virksomhed, der kun har vaeret i gang i to år, så det er stadig en virksomhed, der skal hjaelpes lidt på vej.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark