Ekstra Bladet

DINE PENGE

Hvis du hører til størstedel­en af befolkning­en, bruger du for mange penge hver måned på tant og fjas. Men med ret simple greb kan du få styr på din økonomi

-

Måske synes du, at tunge tal og Excel-ark kan vaere uoverskuel­ige. Måske har du de bedste intentione­r, men får bare ikke lige sat dig ned og lavet det budget. Vil du have succes med dit budget og din økonomi, handler det ikke om selve budgettet, men mere om at kende dig selv og dine pengevaner.

Grunden til, at det kan vaere svaert at finde de ekstra penge til ferien, festen eller Fiestaen, er, at du handler på baggrund af vaner. Det, du ‘plejer’, føles godt og naturligt, så i stedet for at få sat gang i en opsparing bruger du pengene på de småting, du plejer. Vi er alle vanedyr, ikke mindst når det handler om vores penge. Og vaner kan vaere svaere at aendre.

på kontoen hver måned har ikke noget at gøre med, om du er god til matematik, formler eller regneark. Det er resultatet af den adfaerd og de pengevaner, du har – og det kan vaere svaert at aendre sine pengevaner.

Det kraever fokus, vilje og mod til at gøre noget andet end det, du altid har gjort. Men glem ikke, at der stadig skal vaere penge til de sjove ting i hverdagen.

at vaere svaert at få bedre økonomiske vaner, men vi har ofte en tendens til at fokusere på det forkerte.

Planerne og prioriteri­ngerne skal på plads, og gør du det grundigt, kan det gøre en kaempe forskel. At gennemføre sine planer kraever meget mere end en god idé en tilfaeldig aften, hvor du tror, at alt kan lade sig gøre uden de store anstrengel­ser. Det kraever, at du aendrer tankegang og kommer ud af din tryghedszo­ne.

Anstrengel­serne dukker op, når det bliver hverdag, når vanen tager over, og du glemmer, hvad du har besluttet at aendre, og hvorfor du synes, det var vigtigt.

Her får du fem trin til at få bedre økonomiske vaner og holde ved dem. Stil dig selv disse spørgsmål – og svar på dem:

Hvorfor vil du aendre pengevaner?

Hvad er det i dit liv, der giver anledning til, at du vil laegge din økonomi om? At få en bedre økonomi er ikke motiverend­e i sig selv. Hvad er det praecist, du vil i stedet for det, du allerede gør? Drømmer du om en rejse, vil du gerne have billigere forsikring­er, eller kunne du taenke dig at få råd til lidt mere luksus i hverdagen?

Hvad er dit mål?

Prøv at nå ind til kernen af dine økonomiske drømme. Så bliver det lettere at finde ud af, hvilke områder i din økonomi du vil arbejde med: Er det de faste udgifter, dit hverdagsfo­rbrug, din opsparing, dine investerin­ger eller din boligøkono­mi?

Når du har fundet ud af, hvad du vil opnå, så se, om du kan omsaette dine økonomiske drømme til et målbart beløb. Handler det om 500 kr., 5000 kr. eller 50.000 kr.? Jo mere praecist du kan formulere det, jo nemmere er det for dig at realisere dine mål.

Hvad er dit tidsperspe­ktiv?

Når du nu har defineret din drøm og et beløb, så prøv også at fastlaegge en tidshoriso­nt. Er det til sommer, du vil på ferie, er det i løbet af 2017, du vil finde et nyt forsikring­sselskab, eller raekker dine planer endnu laengere ud i fremtiden?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark