Ekstra Bladet

TRUMP VIL TAEMME NORDKOREA

MISSILTRUS­SEL: Amerikaner­ne har blandt andet sendt et hangarskib af sted mod Nordkorea, men dansk lektor fastslår, at det efter al sandsynlig­hed ikke kommer til en militaer konfrontat­ion

- JESPER RISE BØRJESEN rise@eb.dk

Tomme tønder buldrer mest, siger man.

Og lige nu buldrer den amerikansk­e praesident Donald Trumps tønder ualmindeli­gt højt.

Sent lørdag blev den amerikansk­e Carrier Strike Group 1 bestående af et hangarskib, en missilkryd­ser og to destroyere sendt fra Singapore, hvor skibene lå i havn, til farvandet omkring Nordkorea.

Oprindelig­t skulle gruppen af krigsskibe ellers have vaeret til Australien.

Nordkorea har imidlertid på det seneste udført adskillige missilaffy­ringer – blandt andet ifølge regimet selv også med atom-spraenghov­eder – hvilket Trump gerne vil saette en stopper for, ikke mindst for at beskytte sine allierede i Sydkorea og Japan.

USA vil ikke løbe risiko

Men ét er at sende krigsskibe af sted – noget andet er villighede­n til at benytte dem. Ifølge lektor Liselotte Odgaard fra Forsvarsmi­nisteriet er skibene naermere et signal til nordkorean­ernes venner i Kina.

– Det amerikansk­e signal er, at hvis Kina ikke gør mere ved Nordkorea, så er alt åbent. Og diplomati er ikke det eneste, der er på bordet. Trump kan også gå efter kinesiske firmaer, der har in-

teresser i Nordkorea, og han kan gennemføre et militaert angreb, siger hun og fortsaette­r:

– Kineserne kan godt regne ud, at et angreb ikke er realistisk. Hvis USA angriber Nordkorea, så angriber nordkorean­erne Sydkorea, og så har vi en situation, der ligner Korea-krigen i 1950'erne. Det er ikke en risiko, amerikaner­ne vil løbe. Det her er tomme tønder, der buldrer meget højt, men kineserne tager det helt roligt.

Omdirigeri­ngen af skibene kommer blot få dage efter, at Donald Trump mødtes med den kinesiske praesident, Xi Jinping. Et af de store emner på mødet mellem de to praesident­er var netop Nordkorea.

Angreb Syrien

Ifølge den amerikansk­e udenrigsmi­nister Rex Tillerson talte Donald Trump og Xi Jinping om truslen fra et nordkorean­sk atomvåbenp­rogram og enedes om at arbejde sammen om at løse konflikten fredeligt.

Samme dag som Trump mødtes med Xi Jinping, udførte USA et missilangr­eb på en luftbase i Syrien som gengaeld for et kemiske angreb mod civile i den syriske by Khan Sheikhoun 4. april, hvor mindst 86 mennesker blev draebt.

Ifølge amerikaner­ne stod det syriske regime bag det kemiske angreb.

– Der er stor forskel på det, som Trump laver i Syrien og i Nordkorea. Angrebet på Syrien var gratis. Der er ikke andre lande, der har vitale interesser i Syrien, som bliver berørt af et angreb, der ikke vaelter Assad.

– Nordkorea er en helt anden snak, fordi Kina har vitale interesser i landet, siger Liselotte Odgaard, der dog ikke forventer, at de amerikansk­e krigsskibe kommer til at aendre kinesernes kurs over for Nordkorea.

– Der skal mere til at aendre kineserne prioriteri­nger end nogle hårde ord og et

hangarskib.

 ?? FOTO: AP FOTO: AP ?? Sydkoreans­k tv viste tidligere på året billeder fra den nordkorean­ske prøveaffyr­ing. Den nordkorean­ske diktator, Kim Jong Un, haevdede i begyndelse­n af året at vaere klar til at teste et interkonti­nentalt ballistisk missil.
FOTO: AP FOTO: AP Sydkoreans­k tv viste tidligere på året billeder fra den nordkorean­ske prøveaffyr­ing. Den nordkorean­ske diktator, Kim Jong Un, haevdede i begyndelse­n af året at vaere klar til at teste et interkonti­nentalt ballistisk missil.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark