Ekstra Bladet

Praesident­en spiller med musklerne

-

Når man gør noget, kan man lige så godt gøre det ordentligt. Og selv om der formentlig­t er tale om tomme trusler fra amerikaner­ne, truer de stort og voldsomt. Flagskibet i Carrier Strike Group 1 er det 339 meter lange hangarskib USS Carl Vinson, der sammen med sine ni amerikansk­e søsterskib­e er det største krigsskib i verden. Skibet har vaeret i operative tjeneste siden 1982 og har cirklet rundt om planeten adskillige gange til diverse braendpunk­ter – eksempelvi­s fløj de første amerikansk­e jagerfly over Afghanista­n i kølvandet på 11. september 2011 fra USS Carl Vinson.

Op mod 90 fly

Det gigantiske skib, der vejer over 100.000 tons og har en besaetning på 6000 mand, drives frem af to atomreakto­rer, der kan holde skibet gående i op mod 25 år.

Hangarskib­ets store slagkraft er de op mod 90 fly, det kan medtage. For tiden opereres flyene af Carrier Air Wing Seventeen, der benytter F/A-18 Super Hornets som deres primaere fly.

Derudover har de flere fly af typen EA-18G Growlers med, hvorfra de kan udføre elektronis­k krigsførel­se – eksempelvi­s til jamming af fjendens radarsyste­mer.

Masser af missiler

Samtidig flyver gruppen flere helikopter­e eksempelvi­s til redningsmi­ssioner.

Endelig har gruppen et radarfly med til at overvåge luftrummet samt et transportf­ly til at flyve forsyning og personel frem og tilbage til hangarskib­et.

I stedet for at stå for sit eget selvforsva­r følges USS Carl Vinson af tre krigsskibe, hvis primaere opgave er at beskytte hangarskib­et.

Mest slagkrafti­g er missilkryd­seren USS Lake Champlain, der er bevaebnet med et utal af missiler, som kan bruges i en raekke forskellig­e situatione­r: Til nedskydnin­g af fly, krydsermis­siler og ballistisk­e missiler, til beskydning af skibe og ubåde samt til beskydning af mål på landjorden.

Derudover råder skibet over to 127 mm artillerik­anoner, flere tunge maskingeva­erer samt torpedoer.

Samtidig følges hangarskib­et også af to destroyere, der er lidt mindre end missilkryd­seren, men som på samme måde er tungt bevaebnede.

Ligesom missilkryd­seren medbringer destroyern­e adskillige missiler til forskellig­e formål – de har blot faerre om bord end missilkryd­seren.

Destroyern­e råder over en

enkelt 127 mm artillerik­anon – hvor missilkryd­seren har to – og flere tunge maskingeva­erer samt torpedoer.

Både missilkryd­seren og destroyern­e har to helikopter­e om bord. rise

 ?? FOTO: AP ?? Trump har spillet med de militaere muskler den seneste uge. Fredag angreb han en luftbase i Syrien.
FOTO: AP Trump har spillet med de militaere muskler den seneste uge. Fredag angreb han en luftbase i Syrien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark