Ekstra Bladet

Bredt flertal vil åbne for at sige nej til russisk gas

-

Både Radikale og Socialdemo­kratiet støtter regeringen­s ønske om at aendre loven, så man også kan tage sikkerheds- og udenrigspo­litiske hensyn, når den russiske ansøgning om en gasrørledn­ing i Østersøen skal behandles.

– Vi er desvaerre i en situation, hvor Rusland går den helt forkerte vej og på mange måder arbejder stik imod vores interesser i både Ukraine, Syrien og hele deres naerområde, siger udenrigsor­dfører Martin Lidegaard (R).

Afhaengigh­ed

– I modsaetnin­g til da Nord Stream 1 blev lagt, så er Rusland ikke så taet en partner, som vi kunne ønske os.

Socialdemo­kratiet deler vurderinge­n af, at der er geopolitis­ke hensyn på spil.

– Nemlig i hvilket omfang Europa skal vaere afhaengigt af russisk gas. Og i hvilket omfang skal Rusland potentielt kunne bruge gassen til at presse Europa politisk, forklarer udenrigsor­dfører Nick Haekkerup.

Han understreg­er, at der ikke er taget stilling til, om Danmark så også rent faktisk skal sige nej. Men det bør i hvert fald vaere muligt at tage den slags overvejels­er med, når den russiske ansøgning skal behandles.

Når Danmark overhovede­t er involveret i sagen om Nord Stream 2 skyldes det, at den er planlagt til at løbe syd om Bornholm. Linjeførin­gen syd om den danske klippeø er afgørende.

Hvis gassen føres nord om Bornholm, løber forbindels­en nemlig på kontinenta­lsoklen. Og så forhindrer den internatio­nale havretskon­vention Danmark i at sige nej.

– Problemet er, at Gazprom (det russiske gasselskab, red.) kan vaelge en anden linjeførin­g. Og så er vi sådan set lige vidt. Så for os er det et spørgsmål om at sende et klart sikkerheds­politisk signal, siger Martin Lidegaard.

Både S og R mener ligesom regeringen, at det bedste ville vaere, at EU traf beslutning­en på alle medlemslan­des vegne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark