Ekstra Bladet

Det var en tosset og barnlig styrkeprøv­e

Van Avermaet blev hjulpet til sejr af Tom Boonen og Peter Sagans indbyrdes strid

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

Ikke nok med at rytterne i Paris-Roubaix skal køre på brosten. De skal også traekke vejret i en støvsky skabt af de forankøren­de motorcykle­r. Alt syntes tabt for Greg Van Avermaet i søndagens brostenskl­assiker Paris-Roubaix, da han blev ramt af en serie uheld. Med 100 kilometer til stregen stod han der i støvet på Haveluy-pavéen med sin livløse cykel og febrilsk forsøgte at tilkalde hjaelp.

Men i finalen var han alligevel, hvor alle rivaler frygtede, han ville vaere – forrest. Han var den staerkeste og kløgtigste rytter på dagen, og han vandt sit første monument i en formidabel saeson.

– Sammen med Alejandro Valverde (vinder af Catalonien Rundt og Baskerland­et Rundt, red.) er Van Avermaet forårets helt store rytter, siger Ekstra Bladets cykelsport­skommentat­or, Michael Rasmussen.

Hjaelp fra Daniel Oss

– Han fik i Paris-Roubaix faenomenal hjaelp af sin holdkammer­at Daniel Oss, men han var også godt hjulpet af, at Tom Boonen og Peter Sagan havde så travlt med at måle deres vedhaeng i en tidlig, tosset og naermest barnlig styrkeprøv­e, siger Rasmussen.

De to superstjer­ner var temmelig optaget af hinanden og lod Van Avermaet køre sit eget løb. Mange dømte ham ude, da han måtte stå af på grund af en defekt, men det franske brostenshe­lvede viste sig atter som en uforudsige­lig størrelse, hvor selv det bitreste uheld kan overvindes.

– Det er sjaeldent, at man for eksempel i Liège-Bastogne-Liège ser en rytter køre sig i finalen efter at have tabt 40 sekunder på grund af en defekt og står stille, mens de angriber oppe foran, siger Michael Rasmussen.

– Van Avermaet havde som sagt en fantastisk hjaelper i Oss, som gav ham tid til at samle sig og forberede sig på afgørelsen. Oss sørgede virkelig for, at Van Avermaet sad i en perfekt situation.

Uheldige Sagan

– Der er ingen tvivl om, at Sagan var staerkere end Boonen, men han var uheldig og punkterede to gange på saerskilt dårlige tidspunkte­r, hvor han faktisk var kørt vaek.

– Men Van Avermaet var dagens mand, og han vandt fortjent, siger Michael Rasmussen, som til gengaeld ikke var imponeret af den danske delegation.

Michael Mørkøv og Mads Würtz Schmidt (Katusha) viste sig over mange kilometer fremme i feltet som hjaelperyt­tere for norske Alexander Kristoff, men holdets offensive kørsel bar ikke frugt.

Mørkøv udgik

Mørkøv fuldførte ikke løbet, og det gjorde Søren Kragh Andersen (Sunweb), Asbjørn Kragh Andersen (Delko-Marseille) og Magnus Cort (Orica) heller ikke. De øvrige – Mads Pedersen (Trek), Lars Bak (Lotto-Soudal) og Matti Breschel (Astana) – gjorde ikke det store vaesen af sig.

– De var da til start, og de var med i løbet indtil brostenene. Så skete der ikke det store, og det er ikke godkendt, siger Michael Rasmussen.

– Men man skal dog huske, at mange af de danske ryttere gjorde sig de første erfaringer i dette terraen. Man skal hedde Tom Boonen for at køre på podiet i sin debut i et løb som Paris-Roubaix.

– Den slags ryttere er der langt imellem, og man kan ikke med rimelighed forvente noget i den retning af de danskere, der var til start, siger Michael Rasmussen. Van Avermaet er forårets helt store rytter. Selv om han stod stille med en defekt i 40 sekunder under løbet, lykkedes det alligevel belgieren at nå først over målstregen i den traditions­rige forårsklas­siker Paris-Roubaix.

 ?? FOTO: ZUMA PRESS ?? Støv og brosten
FOTO: ZUMA PRESS Støv og brosten
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark